RADOST RAMAZANA

Hafiz Muamer Kadrić: Oslonimo se iskreno na Uzvišenog Allaha

Doista je bezbroj blagodati koje uživamo svakog trena, to je dar Uzvišenog Allaha na kojem stalno trebamo biti zahvalni, poručuje Kadrić

Hafiz Muamer Kadrić. Printscreen

Preporod.info

3.4.2023

Abdullah b. Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Hafizu Kur’ana bit će rečeno: "Uči i penji se (na visoke stepene) i uči lijepo i razgovijetno onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoje mjesto i tvoj stepen bit će kod zadnjeg ajeta koji proučiš".

Odgajatelj u Behram-begovoj medresi

Tokom ovog ramazana svaki dan predstavit ćemo po jednog hafiza/hafizu Kur'ana koji svojim učenjem obogaćuju hafiske mukabele Muftijstva tuzlanskog.

Hafiz Muamer Kadrić, odgajatelj u Behram-begovoj medresi i učač hafiske mukabele u džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli hifz je počeo učiti kao učenik Behram-begove medrese, a pred Komisijom za hifz položio kao student druge godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Muhaffiz mu je bio prof. hfz. Mirnes ef. Spahić.

Hafiz Kadrić se u ramazanu naročito vraća 186. ajetu sure El-Bekare: "A kad te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli…" Gospodar Uzvišeni nam je dovoljan za sve, ističe hafiz Kadrić, i na Njega se trebamo osloniti iskreno i u molitvi se obratiti skrušeno.

Bezbroj blagodati

Mnoštvo je poruka koje bi hafiz Kadrić istakao iz današnjeg, 13. džuza, ali smatra kako je jedna od najbitnijih u sedmom ajetu sure Ibrahim u kome Uzvišeni Allah kaže: 'I kad je Gospodar vaš objavio: Ako budete zahvalni, Ja ću vam zacijelo još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti'.

- Doista je bezbroj blagodati koje uživamo svakog trena, to je dar Uzvišenog Allaha na kojem stalno trebamo biti zahvalni. Umjesto da gledamo ono što nemamo ili što nam u nekom momentu možda fali i što izaziva osjećaj tjeskobe i nezahvalnosti u nama, pokušajmo se prisjetiti svega onoga što imamo i zacijelo će nam se proširiti prsa i neminovno je da ćemo željeti da se zahvalimo Allahu dragom na svemu. To je recept za sretan život na ovome svijetu – kaže na kraju hafiz Kadrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.