OBRADA PLASTIKE

Načelnik Vlasenice želi graditi fabriku u centru, najavljeni protesti

Mještani Vlasenice, regije Birač i Tuzlanskog kantona koji se protive izgradnji fabrike plastike prisustvovat će okupljanju

Agencije

D. H.

12.4.2023

Firma Ecoplast koja je u vlasništvu načelnika općine Vlasenica Miroslava Kraljevića, želi izgraditi postrojenje za preradu plastičnog otpada u centru tog gradića. Ekolozi su upozorili na potencijalne štetnosti, a mještani i aktivisti izlaze na proteste.

Optužen za ratne zločine

Naime, Kraljević, koji je optužen za ratne zločine, planira da napravi pogon u krugu bivše drvne industrije u Vlasenici, a koji bi se trebao baviti hemijsko-termičkom obradom neopasne otpadne plastike, koju će katalitičkim postupkom pretvarati u polimerni vosak.

Ovaj vosak, poznat je kao "depol 40", a može se koristiti kao pomoćno gorivo u toplanama i energanama. Međutim, ekolozi su upozorili na opasnosti ovog projekta. Kako tvrde, plastika, kada se zagrije na više od 500 stepeni celzija, zapravo proizvodi kancerogene materije koje zagađuju zrak.

S tim u vezi, u organizaciji neformalne grupe građana Eko aktivisti Vlasenica i aktivističkog pokreta Karton revolucija, uz podršku domaćih i regionalnih aktivističkih udruženja i pojedinaca u subotu, 15. aprila 2023. godine na gradskom trgu u Vlasenici će biti održano mirno okupljanje.

Kako je navedeno, mještani Vlasenice, regije Birač i Tuzlanskog kantona koji se protive izgradnji fabrike za hemijsko-termičku obradu plastike prisustvovat će okupljanju.

Postrojenje za obradu plastike

- Prema najavama, firma Ecoplast iz Vlasenice, koja je u vlasništvu načelnika Miroslava Kraljevića (SNSD) u samom centru grada planira napraviti postrojenje za hemijsko-termičku obradu plastike iz čitave Evrope. Ukazujući na štetno djelovanje jednog takvog postrojenja po okolinu kao i niz zakonskih propusta prilikom dobijanja samih dozvola, aktivisti su u toku mjeseca marta sakupili oko 1.700 potpisa na građanskoj inicijativi kojom se traži hitna zabrana osnivanja i izgradnje fabrike za hemijsko-termičku obradu otpada u Vlasenici", naveli su iz Karton revolucije.

Kako dodaju, nažalost, općinske vlasti Vlasenice prvo su protivno zakonu odbili zaprimiti građansku inicijativu putem protokola pa su nakon što je dostavljena putem pošte istu odbili tretirati.

- Sve navedeno je motivisalo građane regije da koristeći demokratsko pravo na mirno okupljanje iskažu svoje stavove i masovnim izlaskom na ulicu pozovu vlast da hitno obustavi izgradnju spomenute fabrike za koju smatraju da bi snažno ugrozila okoliš, a samim tim i život na prostoru Vlasenice i regije - istaknuli su iz Karton revolucije.

Mirno okupljanje je najavljeno u subotu u 14 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.