POTPREDSJEDNIK FBIH

Stojanović: Nemam ništa protiv da SDA i DF ponude dodatno rješenje u vidu nove parlamentarne većine

Priča o novim ustavnim rješenjima za sedam dana je neozbiljna, poručio je Stojanović

Igor Stojanović. N. Šaljić

H. J. I.

12.4.2023

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović oglasio se na Facebooku nakon današnjeg sastanka rukovodstva FBiH.

Njegov status prenosimo u cijelosti. 

- Gospodin Lendo je zatražio dodatnih sedam dana kako bi pokušao ubijediti predsjednike SDA, HDZ-a i SDP-a da ipak sjednu i pronađu rješenje. Istu stvar je gospodin Lendo zatražio neposredno prije izbora za predsjednika Federacije BiH, otprilike prije 45 dana. Kako bi se u toj proceduri prvo izabrao kandidat za premijera, pa da se tek onda uđe u izbor predsjednika Federacije BiH.

Uslovi za članstvo u EU

Nismo približili stavove. Trenutno nemamo mehanizam da odbijemo ili prihvatimo zahtjev gospodina Lende. Mogu samo reći da postoji parlamentarna većina i da naš kandidatski status u EU treba biti potvrđen formiranjem Vlade FBiH kako bi dokazali da parlamentarna demokratija funkcioniše. I što je još važnije kako bi krenuli sa ispunjavanjem uslova za članstvo u EU. Ponavljam da nemam ništa protiv da SDA i DF ponude dodatno rješenje u vidu nove parlamentarne većine. Bez tog prijedloga imamo samo jedno rješenje koje bi još prije dva mjeseca formiralo Vladu FBiH da nije došlo do intervencije Visokog Predstavnika na dan izbora. 

Loš imidž za BiH

Priča o novim ustavnim rješenjima za sedam dana je neozbiljna. U ovoj zemlji se Ustav još nikad nije promijenio. A kamoli u sedam dana. Zato ovo smatram oduglovačenjem formiranja Vlade FBiH bez alternativnog ponuđenog rješenja. Što konkretno znači loš imidž za BiH na putu ka Evropskim integracijama. I ako postoji parlamentarna većina, ovakvim oduglovačenjem stvara se vještačka kriza vlasti. Nismo mi plemena. Samo bi neki da budemo plemena - napisao je Stojanović na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.