2008. GODINE

"Avazov" vremeplov: Princ Fejsal posjetio bosanske piramide

Princ Fejsal bio je oduševljen arheološkim destinacijama i imao je mnogo pitanja za Osmanagića

Osmanagić sa gostima tokom obilaska. Avaz

H. J. I.

13.4.2023

Saudijski princ Turki el-Fajsal  u oktobru 2008. godine boravio je u trodnevnoj posjeti našoj zemlji. U sklopu posjete, zajedno sa današnjim članom Predsjedništva BiH posjetio je Bosansku piramidu sunca u Visokom. 

U nastavku pročitajte kako smo o tome tada izvještavali. 

Saudijski princ Turki el-Fajsal, koji se nalazi u trodnevnoj posjeti našoj zemlji, jučer je zajedno s prvim čovjekom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji Fahadom el-Zeidom obišao bosansku dolinu piramida u Visokom.

Domaćin Semir Osmanagić proveo je višečlanu delegaciju kroz podzemni kompleks tunela Ravne, vrh piramide Mjeseca, a obilazak visočkog kraja okončali su posjetom kamenom tumulusu u Gornjoj Vratnici.

Brojna pitanja

Princ Fejsal bio je oduševljen arheološkim destinacijama i imao je mnogo pitanja za Osmanagića.

- Ono što smo vidjeli dokaz je da i BiH konkurira za mjesto odakle je počelo čovječanstvo i ovo je više od bilo čega što sam vidio u prošlosti. Ostaje mi mnogo toga da naučim prilikom mojih predstojeć ih posjeta Bosni – naglasio je princ Fejsal.

Domaćin im je bio Semir Osmanagić. Avaz

Predsjedavajuči Silajdžić kazao je da je Fejsal veliki prijatelj BiH, koji je izdvojio vrijeme i došao vidjeti bosanske piramide.

Jedini način

- Vjerujem da svi želimo znati šta je ovdje, a jedini način da to saznamo je da nastavimo istraž ivanje. Raduje me što se turisti iz svih krajeva svijeta zanimaju za ovo, jer Bosna je zemlja čuda - istakao je Silajdžić tokom druge posjete dolini piramida.

Silajdžić prevodilac

Princ Turki el-Fejsal novinarima se jučer obratio na arapskom jeziku. Da ga predstavnici bh. medija razumiju, pobrinuo se predsjedavajući Haris Silajdžić.

- Da mi predsjednik prevodi... To mi je velika čast - kazao je princ Fejsal uz osmijeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.