MOSTAR

Deset mjeseci od devastacije Partizanskog groblja: Još nema rezultata istrage

Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopćenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet, navode iz Udruženje antifašista i boraca NOR-a

Uništeno Partizansko spomen groblje. Avaz

Z. K.

14.4.2023

Udruženje antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Mostar pozvalo je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona da upozna javnost s rezultatima istrage o devastaciji Partizanskog groblja u Mostaru.

Nema rezultata

- Danas se navršilo deset mjeseci od rušilačkog terorističkog čina na nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još nema rezultata istrage. Još nema počinitelja. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopćenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. 

To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje političke opstrukcije pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina - navodi se u saopćenju.

Cijeli svijet

- Ako uz sve ovo stavimo činjenicu da je jučer, dan prije nego će se navršiti deset mjeseci od posljednjeg razaranja ovog spomenika, objavljeno da je Partizansko memorijalno groblje u Mostaru uvršteno među sedam najugroženijih baština 2023. u Evropi onda je jasno da je sa ovom sramotom Mostara, ali i Bosne i Hercegovine, upoznata Evropa, ali i cijeli svijet - poručili su iz Udruženje antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.