LIDER NES-A

Ogrešević: Sramno je i jadno da čekamo odluku visokog predstavnika

Dodao je da oni ne prejudiciraju rješenja, iako imaju svoje prijedloge

Nermin Ogrešević. Fena

D. H.

14.4.2023

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević rekao je da su, zajedno sa SBiH, u dobroj namjeri i vjeri u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog zaključka kojim se Ustavna komisija zadužuje za pokretanje postupka promjene Ustava FBiH, koji je Parlament usvojio.

Izlazak iz ustavne krize

Kako je rekao, shodno ovom, kao predlagači su se osjetili odgovornim i da pozovu predstavnike parlamentarnih stranaka SDA, HDZ-a, SDP-a i ostale, da razgovaraju kako da izađu iz trenutne ustavne krize.

Dodao je da oni ne prejudiciraju rješenja, iako imaju svoje prijedloge.

- U međuvremenu i sam visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmit) je pozvao političare da se dogovore, pa je druga opcija koja nam se nudi da čekamo reakciju visokog predstavnika što je sramna i jadna pozicija i mišljenja smo da građani od nas očekuju da barem pokušamo nešto uraditi - kaže Ogrešević.

Bacanje prašine

Dodao je da njihova namjera "nije bacanje prašine u oči građanima, kako to kaže Konaković", već otvaranje očiju onima koji pričaju o reformiranom Dodiku i uspavljuju javnost pred njegovim opasnim djelovanjem.

- Pošto smo svi stava da nismo za jednokratna rješenja onda je na nama da se potrudimo i nađemo kvalitetno dugoročno rješenje. NES i SBiH su do sada imali jasne stavove da nećemo biti dio Vlade koja je nametnuta - naveo je Ogrešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.