KAO DA VEĆ NIJE PRESKUPO

Poskupljenjima hrane nema kraja: Cijene mesa bit će više i za 30 posto!

Ovisimo o uvozu jer smo domaću proizvodnju uništili, kazao je Bulut

Poskupljenjima hrane nema kraja. Printscreen

Meliha Smajkic

14.4.2023

Poskupljenjima hrane nema kraja. Tako građane BiH očekuje novo poskupljenje mesa, čije bi cijene, prema trenutnim procjenama, mogle skočiti i za 30 posto!

U korist poskupljenju, s jedne strane, ide činjenica da je proizvodnja mesa u Evropi prošle godine bila u padu, a procjene su da će ove godine uslijediti dodatni pad.

Bez reakcije

Usto, ograničavanje proizvodnje mesa u zemljama Evropske unije, gašenje domaće proizvodnje zbog niskih otkupnih cijena, izostanak odgovarajuće podrške su razlozi koji idu u prilog podizanju cijena.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanskog kantona Amir Bulut kaže da će neminovno doći do povećanja cijena mesa. Tvrdi da na to upozorava konstantno sve nadležne, od kantona do FBiH, ali nikakvih reakcija nije bilo.

Bulut: Drugi manipuliraju. Društvene mreže

- Mi, zapravo, ovisimo o uvozu jer smo domaću proizvodnju uništili. To se godinama dešava, domaće proizvođače nisu štitili oni koji su trebali, a otkupljivači su ih ucjenjivali - kazao je Bulut.

Primjera radi, objašnjava, na području SBK proizvedeno je samo 660 bikova, dok, kako kaže, jedna mesna industrija godišnje uveze više od 10.000 bikova.

- Ljudi su se, jednostavno, prestali baviti ovim poslom, a ovi što se bave, nisu mladi. Niko volje nema. Evo, ni poticaji nam još nisu isplaćeni, pa je i proizvodnja mlijeka u našem kantonu smanjena za više od pet miliona - istakao je Bulut.

Uvoznički lobi

Kaže da cijene na našem tržištu diktiraju drugi te da su one, možda, prihvatljive tržištu Evropske unije, ali našem teško.

- Nezamislivo je bilo da će kilogram faširanog mesa koštati 15 KM, ali, eto, ili da će kilogram teletine bez kosti koštati od 27 do 30 KM. Nama, jednostavno, drugi manipuliraju, ne štiti nas resorno federalno ministarstvo, štite se tajkunske firme i uvoznički lobi - ogorčen je Bulut.

Više od 500 miliona KM na uvoz

Prošle godine uvezena su 83.362.882 kilograma živih životinja i mesa za 507.732.506 KM. I godinu prije uvezena je skoro ista količina, ali za znatno manji iznos od 398.303.675 KM. Skoro 200 miliona KM je utrošeno na uvoz goveđeg mesa u količini od 30.475.689 kilograma. Proizvođači tvrde da je riječ o upitnom kvalitetu mesa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.