ZAJEDNIČKI STAV

Ambasadori EU pozvali na formiranje vlasti u BiH i ubrzano provođenje reformi

Ambasadorica Stromkvist informirala je učesnike o prioritetima švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije

Ambasadori EU. Švedska ambasada u BiH

S. S.

18.4.2023

Kao dio zajedničke posjete ambasadora zemalja članica EU, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johana Stromkvist (Johanna Strömquist), finski ambasador u BiH Kale Kankanpa (Kalle Kankaanpää), slovenski ambasador u BiH Damijan Sedar, kao i predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovni Petar Kraljević, sastali su se 17. aprila sa predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti u Livnu i Tomislavgradu.

Tom prilikom razgovarano je o zbivanjima u vezi s kandidatskim statusom Bosne i Hercegovine u EU, kao i investicijama i razvojnoj saradnji u ovoj regiji.

Poboljšanje životnih uslova

Ambasadorica Stromkvist infomirala je učesnike o prioritetima švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije: sigurnost; konkurentnost; zelena i energetska tranzicija, kao i demokratske vrijednosti i vladavina prava.

Zajedno s načelnikom Tomislavgrada Ivanom Buntićem i delegacijom Evropske investicijske Banke (EIB), delegacija je posjetila i pogon za pročišćavanje otpadnih voda koji je sufinansiran od Švedskog investicijskog granta u iznosu jedan milion KM, kreditom koji je Općina dobila od EIB-a, te sredstvima iz budžeta Općine i drugim oblicima lokalnog finansiranja.

Pogon će doprinijeti poboljšanju životnih uslova gotovo 500.000 stanovnika Federacije BiH tako što će im biti obezbijeđeno snabdijevanje vodom i sanitarne usluge u 20 općina. Implementacija okolišnih zaštitnih mjera u skladu je s obavezama u vezi s pristupom EU i usklađivanjem zakona.

- Ovaj projekt je odličan primjer kako podrška EU institucija i zemalja članica EU može biti iskorištena da se značajno poboljšaju svakodnevni uslovi života za građane ove zemlje. Iskreno se nadamo da će politička dešavanja, uključujući okončanje procesa formiranja vlasti, uskoro slijediti ovaj pozitivni primjer. Ohrabrujem Vas da iskoristite ovu priliku, čak i na lokalnom nivou, koju Švedska i ostale zemlje članice EU nude da bi došlo do stvarnih promjena od kojih će koristi imati svi građani - kazala je ambasadorica Strömquist.

Jasan signal

Naglasila je da je kandidatski status jasan signal od EU da postoji želja za bližom saradnjom.

- Jako nam je drago da smo u prilici podržati održivi razvoj u ovoj zemlji, a ovaj projekt je odličan primjer kako saradnja između lokalnih vlasti i EU institucija ljudima može donijeti konkretnu korist. Do današnjeg dana, EIB je investirala 250 miliona eura u vodni sektor u BiH, i tako je doprinijela poboljšanju pristupa vodi, sanitarnim uslugama i značajno je unaprijedila infrastrukturu za zaštitu od poplava - naglasila je predstavnica EIB-a u BiH Sandrine Friscia.

Tokom posjete, ambasadori EU su se, također, sastali s načelnikom Tomislavgrada Ivanom Buntićem, premijerom Kantona 10 Ivanom Vukadinom, te su posjetili švedsku kompaniju "Metus", koja se bavi proizvodnjom liftova, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.