"REPUBLIKA SARAJEVO"

Skupština KS: Zašto se zadužuju građani za još 60 miliona KM, kada se pruga mogla platiti iz budžeta?

Kredite kritikuju neki kojima nije pružena šansa da iskoriste kredite za partikularne finansijske interese, kazala je Melank

Miomirka Melank iz Naše stranke: Kredit je opravdan. Avaz

E. T.

18.4.2023

Ko upotrebljava sintagmu Republika Sarajevo? 

Miomirka Melank, zastupnica Naše Stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, obratila se Harisu Zahiragiću (SDA). 

- Republika Sarajevo, samo Zahiragić to upotrebljava, nisam čula da je iko drugi koristi i upotrebljava - kazala je Melank te se osvrnula na raspravu o kreditu za gradnju tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica: 

- Kredite kritikuju neki kojima nije pružena šansa da iskoriste kredite za partikularne finansijske interese.

Zlonamjerne insinuacije

Koju proceduru odobrenja kredita je ovaj kredit prošao?  Prema Ustavu KS, u ovom kreditu odobrenje su dale Vlada FBiH, i to ne samo proceduralno. Kada je Vlada FBiH utvrdila, odluku je izglasao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a zatim i Dom naroda, da bi sada sporazum došao pred nas i to nakon provjera svih pravnih eksperata. Sve su ove insinuacije zlonamjerne i ja ih drugačije ne vidim. Njihova uloga je da uznemiravaju javnost.

Zahiragić je, naravno, odgovorio. 

- Moja uvažena kolegica Miomirka često govori da neko ili nešto uznemirava javnost. Sada sam ja optužen, vjerovatno biste me željeli utišati! Ja nikoga ne uznemiravam, Vlada KS i skupštinska većina zadužuju građane za više od 60 miliona KM novog kredita, niko ne spori procedure - rekao je Zahiragić, aludirajući na skandal u kojem se našla zastupnica Melank i problematiziranje ezana. 

Ko je obećao oazu transparentnosti

Zahiragić je dodao da KS nema potrebe uzimati kredit kada je "ovaj projekt mogao finansirati iz vlastitih sredstava". 

- Sporno je što imamo 200.000.000 KM suficita, a dižemo kredit. Ovaj kredit se mogao realizirati iz budžeta, a ne za kredit. I Republika Sarajevo je sintagma koju su članovi vaše stranke (Naša stranka, op.a.) etablirali. Oazu transparentnosti su obećali, a na moju žalost nisu ni pokušali - rekao je Zahiragić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.