ZENICA

Zbog slabog odziva proširene dobne granice za Pilot program vakcinacije protiv infekcije HPV-a

Međutim, zbog jako lošeg odziva u prvih mjesec dana implementacije programa odlučeno je da se proširi dobna granica

Pomjerena granica za vakcinaciju. Fena

FENA

20.4.2023

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u sklopu Federalnog pilot programa imunizacije protiv HPV infekcije, preporučio je proširenje dobnih skupina za vakcinaciju djevojčica protiv ovog virusa - potvrdila je Feni rukovoditeljica Odjeljenja za promociju javnog zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Elma Kuduzović.

Srednjoškolke iz Zenice

Pilot program vakcinacije u FBiH, koji je započeo sredinom prošlog mjeseca, prvobitno je bio namijenjen samo za djevojčice-učenice osmih razreda osnovne škole, odnosno do 14 godina starosti, ali sada se vakcinaciji protiv humanog papilloma virusa mogu priključiti i učenice šestih, sedmih i devetih razreda osnovne škole te srednjoškolke sa područja Grada Zenica.

Kuduzović je navela da je Zeničko-dobojski kanton, odnosno Grad Zenica, dobio 300 doza za vakcinaciju 150 djevojčica osmih razreda, jer se vakcinacija provodi davanjem dvije doze vakcine u razmaku od šest mjeseci.

Zdravija budućnost

- Međutim, zbog jako lošeg odziva u prvih mjesec dana implementacije programa odlučeno je da se proširi dobna granica. Tako je, do sada, na području Grada Zenica utrošeno samo 40 doza ove vakcine, ali s obzirom na to da je HPV infekcija uzrokom 97 posto raka grlića materice, ponovo pozivamo sve djevojčice da se zbog svoje sretnije, sigurnije i zdravije budućnosti prijave i vakcinišu - kazala je Kuduzović.

Vakcinacija se, nakon pregleda u domovima zdravlja kod doktora obiteljske medicine, vrši u Službi za higijenu i epidemiologiju Doma zdravlja Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.