OGLASILI SE

Saopćenje NES-a: Dodik je otišao korak dalje

Upozoravamo Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski sto, saopćili su iz NES-a

Oglasili se iz NES-a. Facebook

FENA

24.4.2023

Iz stranke Narodni evropski savez (NES) oglasili su se saopćenjem. 

- Politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu je eskalacije, prvenstveno usljed zaoštravanja retorike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika kojoj svjedočimo od formiranja vlasti na državnom nivou, a posebno nakon najave da će predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj danas u Narodnoj skupštini RS potpisati zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja.

Dodik je ovog puta otišao i korak dalje i opasno se približio crvenoj liniji, najavljujući da će uraditi nešto što se od potpisivanja Dejtona niko nije usudio - uvesti nadzor i kontrole na granicama entiteta. U nacrtu zajedničke izjave navodi se da se „zadužuje Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i FBiH". Najveću zabrinutost javnosti izaziva skandalozna tačka u kojoj se "obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta".

Iako se Dodik konstantno poziva na Ustav, podsjećamo ga da je upravo Ustav BiH u Članu 1, Stav 4 - Kretanje roba, usluga, kapitala i lica precizirao: „Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta“.

Upozoravamo Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski sto, pa da može uzimati šta mu odgovara u datom trenutku i tumačiti ga kako on to želi. Bilo kakve aktivnosti na granicama entiteta predstavljaju antiustavno djelovanje i ozbiljno krivično djelo, koje su policijski i pravosudni organi dužni ekspresno sankcionirati.

Pozivamo članice PIC-a i visokog predstavnika za BiH da zaustave Dodikov drski pokušaj narušavanja ustavnog poretka i ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Svi koji budu nijemo posmatrali ovakve antitustavne i antidržavne aktivnosti, faktički odobravaju Dodikov napad na državu Bosnu i Hercegovinu - navode u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.