MEMORANDUM O PARTNERSTVU

BIRN BiH poklonio sadržaj Baze sudski utvrđenih činjenica o ratu "Fondu Memorijala Kantona Sarajevo"

Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH sadrži informacije iz svih presuda pred Haškim tribunalom o počinjenim zločinima

Ahmed Kulanić, direktor “Fonda Memorijala KS-a”, (lijevo) i Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH (desno). Detektor

H. J. I. / Detektor

26.4.2023

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poklonila je sadržaj Baze sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH Javnoj ustanovi "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o partnerstvu, za edukativne i naučno-istraživačke svrhe, kao i uspostavu muzeja stradanja. 

Informacije iz svih presuda pred Haškim tribunalom

Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH sadrži informacije iz svih presuda pred Haškim tribunalom o počinjenim zločinima, videosvjedočenja preživjelih i žrtava prilagođena učenicima, te pripreme za čas sa aktivnostima, kao pomoć nastavnicima i profesorima za održavanje časova o temama iz bliske prošlosti.

- Ovu značajnu arhivsku građu "Fond Memorijala" će koristiti u edukativne i naučno-istraživačke svrhe, tačnije koristit će je kako za muzejske zbirke i poslove, tako i za potrebe arhiva i digitalnog arhiva "Fonda Memorijala", te uspostavu Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine u bivšem logoru "Kon-Tiki" u Vogošći - kazao je Ahmed Kulanić, direktor "Fonda Memorijala".

Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH je projekat BIRN-a BiH koji je u periodu od aprila 2021. godine do marta 2023. realizovan uz podršku Fonda za demokratiju Ujedinjenih nacija.

Izvori informacija zasnovani na činjenicama

Cilj projekta je stvoriti izvore informacija zasnovane na činjenicama koji se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe, što će doprinijeti borbi protiv dezinformacija i poboljšanju medijske pismenosti.

- Ponosni smo što će se Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH sada koristiti i kroz aktivnosti "Fonda Memorijala Kantona Sarajevo" i biti trajno dostupna građanima BiH, ali i ostalim posjetiteljima arhivu budućeg muzeja "Kon-Tiki", koji će se moći upoznati sa svim činjenicama koje su sudovi utvrdili o logorima u BiH, čime baza postiže svoj cilj u borbi protiv negiranja zločina i revizionizma - kazao je Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Osim sadržaja baze, BIRN BiH je ranije ustupio kompletan sadržaj videoserijala "44 – Mjeseci opsade", koji sadrži svjedočanstva građana Sarajeva koji su preživjeli opsadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.