RAZGOVOR

Analitičar Srećko Latal za "Avaz": Bh. političari igraju se vatrom

Dio problema sarajevske političke scene je što su godinama insistirali da OHR, Ambasada SAD ili EU rješavaju unutrašnje probleme BiH

Latal: Sve je jasno. Printscreen

Alen Bajramovic

26.4.2023

Retorika Milorada Dodika ista je već godinama, ali problem predstavljaju inicijative koje on pokreće te odgovori Sarajeva koje sve više demonstrira sličnu politiku.

Jedini problem

Ovo je za „Avaz“ izjavio Srećko Latal, politički analitičar i regionalni urednik BIRN-a, komentirajući aktuelnu situaciju u BiH. Podsjeća na svoje ranije izjave u kojima je isticao da, kada bi Dodik bio jedini problem u BiH, onda ne bismo ni imali problema.

- Bošnjački političari insistiraju na cjelovitosti države, kao što i trebaju, ali RS, ni politički ni emotivno, ne doživljavaju dijelom BiH, ili barem ne s ovakvom vlašću u RS. Posljednjih godina vidimo jačanje narativa tzv. probosanskih partija, ali te probosanske politike vrlo često ne izlaze iz okvira Sarajevskog kantona, a kamoli cijele BiH. Jedini pravi način na koji se treba suprotstaviti politikama Dodika i sličnih jeste politika cjelovitosti, prihvatanja različitosti, prihvatanja realnosti BiH. A realnost nije onakva kakvom je prezentiraju Banja Luka, Sarajevo ili Mostar, već je ona negdje između - kazao je Latal.

Do nove kulminacije, najava secesije, kontrole entitetskih granica i sličnih prijetnji došlo je zbog državne imovine. U FBiH vri zbog blokade u uspostavi vlasti i očekivane odluke visokog predstavnika.

- Dio problema sarajevske političke scene je što su godinama insistirali da OHR, Ambasada SAD ili EU rješavaju unutrašnje probleme BiH, a kad su počeli to da rade na način na koji se to njima ne sviđa, onda su protiv toga, dok u isto vrijeme traže da se djeluje protiv Dodika. Ta i takva politika u posljednje vrijeme izgleda konfuznije nego prije - istakao je Latal.

Sačuvati mir

U mnoštvu opasnih političkih stavova i inicijativa stalna dilema ostaje hoće li građani slijediti njihove zagovornike i hoće li BiH sačuvati stabilnost i mir.

- Preveliki broj političara igra se vatrom, počevši od gospodina Dodika do mnogih njegovih kolega iz Sarajeva. Dobar dio medija i intelektualaca uključio se u ove političke podjele, svako na svojoj strani, ali na osnovu mojih direktnih kontakata s građanima mislim da njih u suštini ovo najmanje zanima - rekao je Latal.

Vlada FBiH do kraja sedmice

Kad je riječ o uspostavi vlasti u FBiH, prema informacijama kojima raspolaže, visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) će donijeti privremeno rješenje, a Vlada FBiH bi trebala biti imenovana do kraja sedmice.

- Međutim, ako se bošnjačke stranke nastave ponašati na ovakav način, bojim se da će vrlo brzo doći do raspada državne vlasti. I gdje smo onda došli - upozorio je Latal.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.