POLITIČKI SPLETKAROŠI

Ima li kraja ucjenama NES-a i SBiH: Vlast može biti formirana i bez "šibicara"

Iako će nakon Šmitovih izmjena NES i SBiH, vjerovatno, biti spremni ući u vlast, pitanje je da li to poslije svega uopće zaslužuju

Ogrešević i Efendić: Klipovi u koaliciji. Screenshot

Danijal Hadzovic

27.4.2023

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo je trajno rješenje koje uklanja blokadu potpredsjednika Refika Lende i sprečava buduće pokušaje blokada.

Također, omogućava da parlamentarna većina u FBiH koja je uspostavljena formira Vladu Federacije BiH.

Nesuvisli razlozi

Ipak, da zakompliciraju život demokratskim promjenama u našoj državi, odlučili su Stranka za BiH i NES. Iz ove dvije stranke oglasili su se u utorak saopćenjem kako su im neprihvatljiva jednokratna rješenja (Šmit je nametnuo amandmanska), a također su poručili i da ne mogu biti dio vlade u kojoj je ministar Vojin Mijatović.

Ima nekoliko, blago rečeno, neprincipijelnih stvari u ovom istupu. Prvo, ako je Mijatović zaista bio tolika smetnja, zašto se to pitanje na vrijeme nije riješilo s koalicionim partnerima, a ne glas dizao dan pred odluke visokog predstavnika koje su deblokirale FBiH?

Drugo, otkud im ideja da će Šmit nametnuti privremeno rješenje iako su u javnosti već procurile informacije da to neće biti slučaj? Argumenti koji su navedeni u saopćenju liče upravo na tjeranje maka na konac, odnosno na smišljanje nesuvislih razloga čiji je jedini stvarni motiv da se zablokira formiranje vlasti u FBiH i u sudijskoj nadoknadi pruži šlauf za spašavanje SDA i dinastiji.

A taj potez je posebno nelogičan, uzimajući u obzir da su i Stranka za BiH i NES potpuno beskorisni SDA za vladajuću koaliciju, a kao dio osmorke i s HDZ-om dobivaju unosna ministarstva i pozicije, u prvom redu Ministarstvo energetike, koje je namijenjeno Stranci za BiH. SDA (uz DF) bi, s HDZ-om i SDP-om, imala komotnu većinu u Parlamentu, ali su im HDZ i SDP neophodni zbog glasova Bradare i Stojanovića.

Stabilna većina

NES i SBiH su suvišni u toj varijanti, ali trenutno nude stabilnu većinu. Ipak, čak bi i bez njihovih ruku bilo moguće formirati novu većinu bez učešća SDA i DF-a.

Naime, prema trenutnom rasporedu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, SDP trenutno ima 15 ruku, kao i HDZ, NiP 7, Naša stranka 6, PDA 1, a BHI-KF Fuada Kasumovića jednog, što zajedno čini 45 glasova. Osim toga, ukoliko bi novu vlast podržale manjinske hrvatske stranke (HDZ 1990 3, a HRS, HNP, Pomak i Nezavisni 1), zajedno bi to činilo 52 glasa. Za većinu je potrebno 50 ruku.

Iako će nakon Šmitovih izmjena NES i SBiH, vjerovatno, biti spremni ući u vlast, pitanje je da li to poslije svega uopće zaslužuju.

 Ne zaslužuju vlast

Možda bi zaista trebalo pokušati formirati vlast bez NES-a i SBiH. Od početka procesa formiranja vlasti NES i SBiH su istupili iz državne koalicije, formirali sa SDA vlast u USK te od početka prema partnerima nastupali ucjenjivački, nastojeći istrgovati za sebe pozicije koje uveliko nadilaze njihov izborni rezultat. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.