POTPREDSJEDNIK FBIH

Stojanović: Ko danas dođe na proteste, on je protiv građanske BiH

Danas protestuju i to je unošenje haosa koji smo vidjeli u institucijama RS, rekao je Stojanović

Igor Stojanović. Fena

Nerma Ajnadžić

28.4.2023

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović obratio se danas na pres-konferenciji koju su organizirali lideri trojke u prostorijama SDP-a.

On je podsjetio da je jučer dao saglasnost na izmijenjena imena za Vladu Federacije.

Dojava o bombi

- Želim da vam kažem vezano za pritiske u kojima se nalazimo. Deset minuta nakon što je prijedlog došao, u Predsjedništvu BiH je došla dojava o bombi. Naravno, nisam napustio Predsjedništvo i potpisao sam, naravno bombe nije bilo. Želim da vam kažem da ovi ljudi ne prezaju da ugroze bilo čiju sigurnost samo zato što treba da se provedu neki demokratski procesi i da se nakon četiri ipo godine nakon tehničke vlade izglasa vlada koja bi trebala da preuzme odgovornost - rekao je Stojanović.

Dodao je da će se time znati ko konkretno sjedi u kojem ministarstvu te će mjeriti rad ministara.

Osvnuo se i na odluke koje je donio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Veliki korak za građansku BiH

- Na dan izbora je ojačao etničko biranje na nivou Federacije. Sve ovo vrijeme sam insistirao da taj balans mora da bude i na stranu građanskog, da se ne može zanemarivati natpolovična većina. Kao potpredsjedniku FBiH apsolutno mi je nejasno da danas poslije odluka Šmita koje trebaju da budu trajne neko može organizovati proteste kada smo dobili umanjenje etničkog glasanja u odnosu na kompletan historijat. Ovo je toliko veliki korak za građansku BiH koji je Šmit donio da ne znam kada bismo ga mi u ovim okolnostima nacionalnih stranaka uopšte uspjeli ispregovarati. Hoću otvoreno da kažem ko dođe na proteste stvarno mislim da je on u potpunosti protiv građanske BiH. Mi smo ojačali da sutra građanski dogovor u parlamentima može formirati vlast i bez SDA što je nekada bilo mnogo teže. Ovo je demokratska borba koja mora danas da doživi svoj epilog i da imamo trajna rješenja za buduća vremena. Iskreno se nadam da će današnji zastupnici u federalnom parlamentu shvatiti odgovornost da formiramo Vladu i da neće zakočiti procese, a da nisu ponudili javnosti neku drugu alternativu jer sam rekao da ne bih imao obraza da je ne potpišem. Danas protestuju i to je unošenje haosa koji smo vidjeli u institucijama RS - rekao je Stojanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.