PRAZNIK RADA

"Avazov" vremeplov: Evo kako su građani BiH proslavili 1. maj 2003. godine

U Sarajevu je uranak počeo u šest sati uz obavezan karanfil

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada. Printscreen

H. J. I.

1.5.2023

Svake godine 1. maja se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni praznik rada. 

U nastavku pročitajte kako su građani širom BiH proslavili 1. maj 2003. godine. 

Tuzla je jučer naprosto bila prazna. Hiljade njenih građana još od jutra našlo se na izletištima širom Tuzlanskog kantona gdje su uz obavezni ražanj i roštilj tradicionalno obilježili ovogodišnji prvi dan maja.

Najveselije i najbučnije bilo je na Mačkovcu kod Banovića gdje je održana centralna proslava 1. maja za TK na kojoj se, uz tuzlanske interpretatore narodne muzike, našlo više od 10.000 izletnika. Također, nekoliko hiljada izletnika bilo je i na jezerima Modrac i Bistrac, te na izletiš tima na Kiseljaku, Suhoj...

Praznično je bilo i na tuzlanskom izletištu Ilinčica gdje je otvoren i novoizgrađeni put, kao i na mnogobrojnim „merajama“ sa kojih su se od ranog jutra dimili roštilji.

Ipak, nije mali broj onih Tuzlaka koji su zbog teškog materijalnog stanja i jučerašnji dan proveli na kazanima Narodne kuhinje, kao i iza zastora svojih prozora, gdje siti ne mogu vidjeti šta to za ručak imaju oni koji godinama preživljavaju bez skoro ikakvih primanja.

Kako smo izvještavali o proslavi 1. maja širom BiH 2003. godine. Printscreen

U Sarajevu je uranak počeo u šest sati uz obavezan karanfil.

Ljetna bašta „Šetalište“ u Sarajevu od 1991. godine otvorena je samo jedan dan u godini, za Prvi maj. Toga dana u ovoj bašti uranak počinje u šest sati i traje do kasno u noć. Dok se janje okreće, sugrađane uz piće zabavljaju harmonikaši.

- Svake godine prvomajskom uranku se pridruže Braco Kosovac, Zoran Bečić, Gradimir Gojer i mnoge druge ličnosti. Također, društvo su nam pravili i mladi, što nas je posebno obradovalo - kaže organizator Nedim Tabaković Čuka.

Najdraži praznik novinarki FTV Jasminki Šipki je Praznik rada, koja ga svake godine proslavlja baš u ovoj kafani.

- Nezamislivo mi je otići negdje drugo. Tu sretnem drage ljude koje, nažalost, zbog obaveza ne mogu redovno viđati - kaže Šipka.

Direktor reklamne agencije „Fabrika“ Senad Zaimović na uranak je došao obučen u majicu s likom Josipa Broza Tita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.