BIVŠI MINISTAR POLICIJE

Nermin Pećanac za "Avaz": Ulaganje u sigurnost u školama nije luksuz već potreba

Navodi i to da je u nekim školama i videonadzor stavljen, ali problem su bile finansije, te se u tom trenutku moglo samo toliko omogućiti opreme

Pećanac: Potpunu sigurnost ne može niko garantovati. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

3.5.2023

Nakon masakra u Beogradu, gdje je učenik (14) usmrtio osam školskih drugova, ovu temu je prokomentarisao nekadašnji ministar sigurnosti KS Nermin Pećanac, te za "Avaz" istakao da je sigurnost djece uvijek na prvom mjestu.

Naime, Pećanac je za vrijeme svog mandata u periodu od 2014. do 2016. godine srednjim i osnovnim školama uručio ručne metal detektore i detektorska vrata.

- U tom trenutku nije bilo dovoljno za sve škole, tako da smo mi tada naveli da se mogu prijaviti škole koje žele ovakvu opremu – navodi Pećanac za portal "Avaza".

Kršenje prava

Istakao je i to da je bilo slučajeva gdje su škole odbile da im se uruči ovakva oprema, jer bi to bilo kršenje prava i ulazak u privatnost.

- Angažovali smo stručnjake i oni su odredili gdje će to biti instalirano. Projekt je bio dobar, čak smo i obuku organizovali da bi osoblje moglo da koristi te detektore – kazao je Pećanac za "Avaz".

Navodi i to da je nekim školama i videonadzor stavljen, ali problem su bile finansije, te se u tom trenutku moglo samo toliko omogićiti opreme.

Znatno poboljšanje

Osvrnuo se i na to da je potrebno poboljšati sigurnost djece u školama, putem raznih videonadzora.

- Kada je riječ o sigurnosti djece, ovakve zaštite se trebaju uraditi. Iako će se javiti razna udruženja koja pričaju o pravima i privatnosti, ali mislim da je sigurnost daleko važnija – navodi Pećanac za portal "Avaza".

Kazao je i to da se ne može 100 posto učiniti sve sigurnim, ali se može itekako poboljšati, te ističe i to da su ovakva dešavanja produkt onoga što djeca gledaju i čitaju na društvenim mrežama i televizijama, te da ulaganje u sigurnost nije luksuz već potreba.

- Realizovali smo obuke s uposlenicima, zatim u MUP-u, išli smo i u škole, ali da nešto može biti sigurno u potpunosti, to ne može niko garantovati. Međutim, ovakav način može odvratiti nekoga ko bi i pokušao nešto – ističe Pećanac za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.