METE ZA LOV

Novinari u BiH su pod brutalnim udarom režima

Cilj je malo da vas prepadnu kako biste posustali u svom radu, malo da vas u očima javnosti kompromitiraju, a ponajprije da vas označe kao metu

Izetbegović u društvu internet radikala. Facebook

Danijal Hadzovic

3.5.2023

Treći maj u svijetu obilježava se kao Dan slobode medija. Ovaj dan u našoj zemlji obilježen je prilično mlako i nezainteresovano. Za to smo najodgovorniji mi novinari koji nismo našli za shodno da ovom danu posvetimo više pažnje. A da među nama postoji malo više razuma, solidarnosti i samopoštovanja, trebali bismo da vrištimo.

Prema Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu, koji procjenjuje okruženje za novinarstvo u 180 zemalja i teritorija i koji se objavljuje na Svjetski dan slobode medija, BiH je po stanju medijskih sloboda ocijenjena kao „problematična“, što je nešto bolje od „teška“ ili „veoma ozbiljna“, a daleko od „zadovoljavajuća“, kamoli „dobra“.

Po slobodi medija naša zemlja se nalazi na 64. mjestu te se popela za tri pozicije u odnosu na prošlu godinu. Ipak, uzmite u obzir da je u 2021. godini BiH bila plasirana na 58. mjestu u svijetu, a dugo vremena je smatrana državom s najvećim medijskim slobodama u regionu. Danas su ispred nas Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Zakonsko gaženje medija

Ovaj pad posve je razumljiv ako se uzme u obzir da su novinari u BiH posljednjih godina pod direktnim i divljačkim udarom vlasti kojr u RS predvodi Milorad Dodik i njegov SNSD, a u Federaciji BiH SDfA konglomerat. HDZ je hrvatsku medijsku scenu u BiH uglavnom poklopio, a pluralizma mišljenja gotovo da i nema, pa nema ni potrebe za nekim naročitim represivnim mjerama prema medijima.

Milorad Dodik, nakon što je godinama javno vrijeđao nerežimske novinare, prijetio im i finansijski ih ucjenjivao, svoj kabadahiluk odlučio je i da institcionalizira svrstavanjem klevete u krivično djelo za koje su predviđene kazne i do 50.000 KM. U boljem slučaju, ovo je svim „neposlušnim“ medijima znak da povuku ručnu ako misle da prežive, a ako ne, početak drakonskog kažnjavanja kojr bi ih vremenom moglo odvesti do potpunog gašenja.

Ne zadržava se Dodik samo na stvaranju zakonskih preduslova da, po uzoru na svoje saveznike i ideološke istomišljenike iz Kremlja, smiri, umiri, zgazi novinare. On uzima i aktivno učešće u crtanju nepodobnim novinarima i građanima meta na čelo, pa je tako danima, potpomognut svojim odnedavnim saveznikom Draškom Stanivukovićem, davao homofobne izjave pred skup u Banjoj Luci koji je organizirala „Bh. povorka ponosa“, a čija je aktivnost bila projekcija najobičnijeg filma.

Stokić: Napadnuta u Banjoj Luci. Twitter

Nakon je što je policija u RS protupravno pokušala zabraniti skup, grupica huligana, uz asistenciju policije, poruke svog vođe shvatila je kako treba te fizički napala učesnike skupa. Među stradalim je novinarka Vanja Stokić.

Prije koju godinu brutalno je pretučen Vladimir Kovačević, novinar BN televizije, najvećeg kritičara Dodikovog režima. Nastavak je to tradicionalnog odnosa prema medijima u ovom entitetu u kojem su nekoć novinari znali i u u zrak letjeti, poput pokojnog vlasnika i urednika Nezavisnih novina Željka Kopanje.


Vladimir Kovačević: Brutalno pretučen. Avaz arhiv

U botovima je snaga

U Federaciji s druge strane je sistem puno komplikovaniji nego u unitarnoj RS. SDA nema komociju koju ima Dodik. Puno kantona, puno stranaka... Represiju je puno teže ozakoniti.

Zato se SDA oslanjala na svoju dobru staru praksu paraobavještajnog i vanistitucionalnog djelovanja potpomognutog institucijama.

Ako se kojim slučajem drznete kritikovati, raskrinkavati, na bilo koji način negativno izvještavati o dinastiji i njenoj lojalnoj družini, velike su šanse da ćete osvanuti na nekoj od naslovnica poluzvaničnih stranačkih medija koji će vas optuživati i montirati vam najmonstruoznije stvari: da pozivate na ubistvo njihovih šefova, da ste izdajnik, plaćenik ili strani špijun u gorem, a u boljem slučaju zasuti će vas morem najgnusnijim uvreda i kvalifikacijama.

Taj posao će potom nastavi stranački botovi koji će vam, sakriveni iza lažnih profila, upućivati najmonstruoznije prijetnje.

Oni nešto otvoreniji botovi, pod imenom i prezimenom, pravit će slikovne montaže s vašim likovima, bacat će vam kletve, dovit protiv vas, iživljavati se nad vašom porodicom, izmišljati najbolesnije laži o vama ili pozivati ljude da vas napadaju na ulice.

Mulahusićevi uobičajeni napadi na novinare. Twitter

Naravno, konačni cilj je malo da vas prepadnu kako biste posustali u svom radu, malo da vas u očima javnosti kompromitiraju, a ponajprije da vas označe kao metu na koju će neki od njihovih radikala fizičkim nasiljem iskaliti svoj bijes. Baš kao što su na SDA-ovim protestima na dan izbora nove Vlade FBiH, pristalice SDA pred Parlamentom i pučisti u pokušaju, divljački vrijeđali i pokušavali napasti novinare Avaza, Facea i N1, koje je režim mjesecima označavao kao izdajničke.

Da ne pomisli neko slučajno da ti botovi i ostali ludaci djeluju na svoju ruku, nego da znate da vas režim posmatra, pobrinut će se lično predsjednik prve stranke u Bošnjaka, koji će se tokom svoje dijasporske turneje na fotografiji zadovoljno kiberiti sa svojim dežurnim botom protiv kojeg se vodi nekoliko istraga.

Pristalice SDA verbalno napale novinare pred Parlamentom FBiH. Avaz

Isti taj predsjednik prve stranke u Bošnjaka će se u ramazanskom programu svoje stranačke televizije požaliti kako je velika šteta što je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) ukinuo klevetu kao krivično djelo, jer očito je da bi dinastija neposlušne novinare najradije u zatvor trpala, kao što to uostalom radi njihov mentor u Ankari.

Ako ni to nije dovoljno, njegov bivši fikus u Predsjedništvu, bivši komunistički sudija, ponovo će se uživjeti u ulogu i tužioca i sudije i javno vam prijetiti da ćete krivično odgovarati „za širenje panike“, jer ste se usudili objaviti pismo ljekara u kojem upozoavaju na fatalne posljedice upotrebe Fadilovih „malina“ respiratora.

I sve će to to prolaziti bez puno buke, bez solidarnosti, bez međusobne podrške samih novinara. Dapače, dobar dio njih, prodanih duša i besramnih sluga režima, bit će najčešće u prvim redovima za vođenje hajke protiv vas i crtanja meta, oduševljavajući se mrvicama koje im bacaju kazne.

I sve će se to dešavati u državi koja je praktično protektorat zapadnih sila i danonoćno pod njihovom prismotrom. Ako vas zanima u kakvom biste tek položaju bili da nema te prismotre i tog pritiska, pogledajte kako vam kolege prolaze u Turskoj i Rusiji, tamo gdje stanuju njihovi mentori.

Kolege, sretan vam dan Slobode medija u zemlji u kojoj ste odavno postali lovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.