NA DANAŠNJI DAN

Safvet-beg Bašagić: 153. godišnjica rođenja bh. književnika i političara

Doktorirao je u Beču 1910. godine s temom o bošnjačkim piscima na orijentalnim jezicima

Safvet-beg Bašagić. wikipedia.org

6.5.2023

Na današnji dan 1870. godine, u Nevesinju je rođen Safvet-beg Bašagić, bh. književnik, pjesnik, prevodilac i političar.

Već tokom školovanja u Sarajevu Safvet-beg se zainteresirao za učenje orijentalnih jezika i književnosti. Nakon maturiranja odlazi na studij orijentalnih jezika i historije na Bečkom univerzitetu, a poslije diplomiranja vraća se u Sarajevo, gdje se zapošljava kao profesor arapskog jezika u gimnaziji. S književnicima Edhemom Mulabdićem i Osmanom Nurijem Hadžićem, 1900. godine, pokrenuo je časopis “Behar”. Godine 1903., Safvet-beg osniva društva “Gajret”, “El-Kamer” i “Muslimanski klub”, a u časopisima “Bosanska vila”, “Bošnjak”, “Vienac”, “Nada” i “Prosvjeta” objavljuje svoje pjesme.

Predsjednik Prvog bosanskog sabora

Bašagić je doktorirao u Beču 1910. godine s temom o bošnjačkim piscima na orijentalnim jezicima. Iste godine izabran je za zastupnika i potom predsjednika Prvog bosanskog sabora.

Nakon Prvog svjetskog rata, do penzije, Bašagić je radio kao kustos u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Proučavanjem historije Bosne i Hercegovine, za koju je već tokom studiranja u Beču počeo sakupljati građu, kada je napisao studiju o najstarijem fermanu begova Čengića, Bašagić je dao ogroman doprinos u izučavanju prošlosti naše zemlje. O toj temi objavio je značajna djela: “Kratku uputu u prošlost Bosne i Hercegovine od 1463. do 1850”, studiju “Gazi Husrev-beg”, književno-historijsku monografiju “Bošnjaci i Hercegovci u islamskoj književnosti”, te biografski leksikon “Znameniti Hrvati Bošnjaci i Hercegovci u turskoj carevini”. 

Hasan Kikić. balkans.aljazeera.net

Poginuo bh. književnik Hasan Kikić

Prije 81 godinu, 6. maja 1942., u četničkoj zasjedi kod sela Rapta, na planini Čemernici, ubijen je naš književnik Hasan Kikić, patriot, revolucionar i komesar Prvog krajiškoj partizanskog bataljona, jedan od najdarovitijih bosanskohercegovačkih pisaca.

Hasan je rođen 20. avgusta 1905. godine u Gradačcu, kao jedan od sedam sinova Hase i Munire Kikić, porodice begovskog porijekla kojoj je imovinu oduzela austrougarska vlast. Nakon završene škole Kikić se zaposlio kao učitelj, prvo u Hajdarevićima kod Zavidovića, a potom u Rogatici i Ustiprači. U Rogatici je upoznao kolegicu Anku Jovanović u koju se zaljubio i ubrzo su se vjenčali, u avgustu 1932. godine. Zbog velikih problema usljed protivljenja tom braku njegove, ali i Ankine porodice, sa suprugom je odlučio da žive na neutralnom terenu i odselio se u Hrvatsku. Prvo je kao učitelj radio u Gornjem Sjeničaku kraj Vrginmosta, a potom u Pisarevini, gdje je Anka bila učiteljica, a Hasan direktor škole.

Ne zna se tačno gdje mu je mezar

Godine 1937., zajedno s grupom lijevo orijentiranih bošnjačkih intelektualaca: Skenderom Kulenovićem, Safetom Krupićem, Ešrefom Badnjevićem i Rizom Ramićem, Hasan je u Zagrebu pokrenuo časopis „Putokaz“, s ciljem kulturalnog i političkog uzdizanja Bošnjaka, koji je izlazio do 1939.

„Provincija u pozadini (Beletristički ciklus iz rata 1878-1918)“ je puni naslov Kikićevog najboljeg djela, koji je 1935. godine objavila zagrebačka „Epoha“, a za koje književnici kažu da predstavlja dokument o djetinjstvu pisca i njegovih vršnjaka, te o teškim godinama života u toku Prvog svjetskog rata.

Ne zna se tačno gdje je mezar književnika Hasana Kikića, ali na planini Čemernici postoji jedna spomen-česma uz koju je mezar, za koji se pretpostavlja da je Kikićev.  

Sigmund Frojd. uniqorner.com

Rođen psihijatar Sigmund Frojd

Austrijski psihijatar Sigmund Frojd (Freud), osnivač psihoanalize, rođen je na današnji dan 1856. godine u Češkoj. Prema njegovoj teoriji, čovjek je nesvjesno biće, bez mogućnosti slobodnog odlučivanja, ne može donositi racionalne odluke, pa čak ni vladati samim sobom, što je u potpunosti odudaralo od dotadašnjeg tradicionalnog shvatanja i tumačenja čovjeka.

U oktobru 1897., Frojd otkriva Edipov kompleks, a 1900. objavljuje knjigu „Tumačenje snova“, svoje najznačajnije djelo koje se temelji na analizi njegovih vlastitih snova. Nakon nje slijede: „Psihopatologija svakodnevnog života“ (1901.), „Tri rasprave o teoriji seksualnosti“ (1905.), „Šale i njihova povezanost s nesvjesnim“ (1905.).

Godine 1902., osnovao je Psihološko društvo srijedom u kojem je okupljao svoje prve učenike (Ferdern, Ranka, Adler).

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.