CRVENI KRIŽ

Video / Volonteri u centru Sarajeva prezentirali pružanje prve pomoći

Volonterka Crvenog križa Stari Grad Sarajevo Amina Alić pokazala je kako se radi kardiopulmonalna reanimacija

Pokazali pružanje prve pomoći. Fena

FENA

8.5.2023

Crveni križ Kantona Sarajevo i organizacije Crvenog križa općina u Kantonu Sarajevo organizirali su, na Svjetski dan Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca, prezentaciju pružanje prve pomoći, osnovne korake kardiopulmonalne reanimacije.

Volonteri Crvenog križa Općine Centar, Crvenog križa Stari Grad i Crvenog križa KS, zajedno s pobjednicima kantonalnog takmičenja iz prve pomoći prezentirali su važnost kardiopulmonalne reanimacije te ukazali na najčešće greške do kojih može doći u toku tog procesa.

Volonter Crvenog križa Općine Centar Luka Gajić kaže za Fenu da se kardiopulmonalna reanimacija najčešće radi kod pacijenata koji nemaju puls, disanje i nisu pri svijesti.

- Takvi pacijenti su životno ugroženi. Nakon što provjerimo ta tri vitalna parametra, počinje proces kardiopulmonalne reanimacije. Mnogo je faktora koji su bitni za taj proces, zato je bitno da budemo svjesni, pribrani i hladne glave dok radimo reanimaciju - naglasio je i dodao da je važno pozvati službu hitne medicinske pomoći.

Volonterka Crvenog križa Stari Grad Sarajevo Amina Alić pokazala je kako se radi kardiopulmonalna reanimacija kod dojenčeta, odnosno bebe mlađe od godinu.

Kardiopulmonalna reanimacija (KPR) kombinacija je mjera oživljavanja koje se poduzimaju da bi se osobi, koja je doživjela zastoj disanja i/ili rada srca, ponovno uspostavila funkcija srca i disanja. Glavni cilj izvođenja mjera reanimacije je osigurati dostatnu količinu kisika mozgu, srcu i drugim vitalnim organima sve dok se složenijim postupcima KPR-a ne uspostavi adekvatna srčana akcija i spontano disanje.

Današnji događaj, upriličen na platou ispred Katedrale, privukao je pažnju mnogih posjetilaca a i mnogi turisti oprobali su se u procesu kardiopulmonalne reanimacije.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se na dan kad je 1828. godine rođen Henry Dunant, osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.