ZASTUPNIK U SKUPŠTINI

Marjanović: Postoji mogućnost da Stranka za BiH napusti Vladu KS

Bilo bi nelogično da ono što se desilo na federalnom nivou ne odrazi i na kantonalni nivo, rekao je

Damir Marjanović. TV Sa

S. S. / TV SA

8.5.2023

Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini KS, govorio je za emisiju Špica u programu TVSA.

Svjetska zdravstvena organizacija je pandemiju koronavirusa proglasila završenom. O tome na početku razgovora Marjanović kao prof. dr. ističe:

- Uvijek smo se trudili da ne dižemo paniku i da budemo jako konkretni. Završetak pandemije ne znači da je virus nestao i da bolest kao bolest i dalje nije opasna, ali znači da je znanost stavila tu bolest pod kontrolu i zna šta sad da radi. Virusa je bilo i bit će ih, bili su tu mnogo prije nas. Najbitnije je biri razuman i ne dizati paniku – rekao je.

Rekonstrukcija Vlade KS

Upitan da li će doći rekonstrukcije Vlade KS, rekao je:

- Bilo bi nelogično da ono što se desilo na federalnom nivou ne odrazi i na kantonalni nivo. Zbivanja u Federaciji su usporila ona u KS, a mislim da se moglo mnogo toga rješavati. Da će biti promjena, vjerujem da hoće. Jedna od opcija je da će Stranka za BiH napustili Vladu KS.

Adhoc djelovanje

Istaknuo je da adhoc djelovanje i donošenja odluka preko noći nije za politiku, te da popularnost traje 24 sata i da posljedice građani KS osjete godinama poslije.

- Moglo je bolje - stava je kada je riječ o novom sazivu Vlade FBiH.

Na konstataciju da će Trojka onda ostati sa 18 zastupnika, Marjanović je kazao da su moguće promjene.

“- Sve je u domenu špekulacije, ali može im se neko priključiti ili SBiH ostane u većini. Vidjet ćemo. Ali da će biti nekih promjena, vjerujem da hoće  naveo je Marjanović.

- Možda Trojka zaključi da kada nemaju saradnju na nivou FBiH ne žele je ni u KS. Moramo priznati da se sve usporilo, Vlada KS nema velike pomake, a ima posla. Sad kada imate takvu situaciju na nivou države i FBiH, šteta je da se ne radi brže - istakao je Marjanović.

Upitan da li bi se on priklonio novoj većini, Marjanović kaže da je sve moguće.

- PzD je više puta jasno kazao da im je cilj da djeluju kroz poziciju, ali da mogu djelovati i u opoziciju. Mi nemamo neke personalne sukobe. Konkretno – u mjesec dana smo pokazali kako ćemo funkcionirati. Postavljali smo jasna pitanja, iznosili primjedbe i to je naše opoziciono pitanje. Ako nas neko pozove za formiranje neke nove Vlade, sjest ćemo s ekipom iz ZNG i vidjeti uklapamo li se u program. Nećemo se mi gurati da nekoga smjenjujemo ili postavljano nove - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.