CIK BIH

Dvodnevna konferencija u Bernu: Izbori u vrijeme krize, izazovi i mogućnosti

Ova parlamentarna konferencija o temi „Izbori u vrijeme krize: izazovi i mogućnosti“ pruža priliku da se istraži utjecaj nedavnih kriza

Sa konferencije. CIK BiH

A. O.

9.5.2023

U organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope danas je u Bernu u saradnji sa švicarskim parlamentom počela dvodnevna Konferencija „Izbori u vrijeme krize: izazovi i mogućnosti“. 

Na poziv Tinija Koksa (Tinyja Koxa), predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Martina Candinasa, predsjednika Nacionalnog vijeća Švicarske, na konferenciji učestvuju Suad Arnautović, predsjednik, i Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Slobodni i pošteni izbori su temelj na kojem se grade naše demokratije. Ipak, organizatori izbora suočavaju se sa novim dramatičnim pritiscima – bilo da je riječ o zdravstvenim pandemijama kao što je Covid-19, povratku rata u Evropu ili terorističkim napadima i prirodnim katastrofama. I dok tehnologija obećava nove ili reprezentativnije načine glasanja, ona donosi i opasnosti, pošto moćni sajber alati proširuju prostor za dezinformacije i manipulaciju na izborima.

Ova parlamentarna konferencija o temi „Izbori u vrijeme krize: izazovi i mogućnosti“ pruža priliku da se istraži utjecaj  nedavnih kriza na održavanje izbora i da se definiraju politike koje mogu efikasno da ojačaju otpornost demokratskih institucija na vanredne situacije. Učesnici će, također, tražiti načine da izborne procese učine prilagodljivijim u svijetu koji se brzo mijenja, istovremeno štiteći integritet glasanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.