SARADNJA

Luka Brčko i rumunska Luka Konstanza potpisale Memorandum o saradnji

Memorandum o saradnji potpisali su direktor Luke Brčko Perica Josić i komercijalni direktor Luke Konstanza George-Gabrile Visan

Potpisan ugovor. Fena

FENA

10.5.2023

U Gradskoj vijećnici u Brčkom u srijedu je upriličeno potpisivanje Memoranduma razumijevanja u oblasti transporta unutrašnjim plovnim putevima između JP „Luka Brčko“ i Nacionalne kompanije „Uprava pomorskih luka“ Konstanza iz Rumunije.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević održali su, zajedno s predstavnicima Luke Brčko i Privredne komore Brčko, sastanak s predstavnicima Luke Konstanza i ambasadorom Rumunije u BiH Antonom Pacuretuom.

Memorandum o saradnji potpisali su direktor Luke Brčko Perica Josić i komercijalni direktor Luke Konstanza George-Gabrile Visan.

"Rumunija je jedna od zemalja koja najviše ulaže u Bosnu i Hercegovinu, a primjer tome je i sklapanje današnjeg memoranduma, koji će imati benefite ne samo za Brčko distrikt BiH i Bosnu i Hercegovinu, nego i za region, pa i za cijelu Evropu, s obzirom da se radi o riječnom saobraćaju koji je uvezan s crnomorskim slivom. Zahvaljujem se našim prijateljima iz Rumunije i očekujem da proces realizacije bude dinamičan kako bi Brčko distrikt BiH što pije bio na mapi regionalnih važećih riječnih tokova“, izjavio je gradonačelnik Zijad Nišić.

Ambasador Pecuretu zahvalio je na lijepim riječima o saradnji Rumunije i BiH.

"Želim se zahvaliti na lijepim riječima o bilateralnoj saradnji Rumunije i BiH. Ovo je važan trenutak i za Rumuniju, i za Bosnu i Hercegovinu, svakako i za Brčko distrikt, jer je potpisivanjem ovog memoranduma olakšano drugim kompanijama da se uključe u ovaj projekat riječnog transporta“, istakao je je ambasador Pecuretu.

O uspostavljanju saradnje govorio je i komercijalni direktor Luke Konstanza Visan.

"Razmijenit ćemo naše iskustvo u smislu potraživanja fondova iz EU za projekte, razvijati projekte infrastrukture, transporta, pokušat ćemo privući i nove lučke operatere kao i da se međusobno promovišemo na različitim svjetskim događajima“, kazao je komercijalni direktor Luke Konstanza Visan.

Direktor brčanske Luke Perica Josić naglasio je kako je Luka Brčko trenutno u fazi revitalizacije uz pomoć sredstava iz EBRD te da vjeruje da će se njenim završetkom ostvariti još bolja konekcija i saradnja s jednom ovako važnom lukom, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.