DOZVOLAMA IZVRŠIO URBICID

Ko je uhapšeni Senaid Memić, SDA-ov kadar: Godinama je povezivan s korupcijom i nelegalnom gradnjom

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS došlo je do šokantnih podataka da je stotine urbanističkih dozvola sumljivo izdato

Senaid Memić. Avaz

N. Aj.

11.5.2023

Bivši načelnik Općine Ilidža Senaid Memić uhapšen je zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, on će nakon kriminalističke obrade biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

Ambasador BiH u Maleziji

Memić je član Stranke demokratske akcije (SDA), a čak se navodi da je i jedan od osnivača ove stranke. Na poziciji načelnika Općine Ilidža bio je dugo godina, dok građani nisu izglasali da Nermin Muzur (NiP) preuzme ovu funkciju.

No, s Memićem su godinama povezivane i brojne afere.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS početkom 2021. godine zadokumentirao je ogroman koruptivni kriminal Memića, koji je u međuvremenu obnašao funkciju ambasadora BiH u Maleziji.

Tada je istraga Ureda pokazala da je, prema grubim procjenama, korupcija rezultirala štetom po budžet u iznosu većem od 100 miliona KM. Zadokumentovano je da je Memić mimo svih procedura, odnosno konkursa za određene pozicije nikad nije bilo, uhljebio gotovo 30 osoba, uglavnom stranački povezanih sa SDA.

Osim toga, odredio im je veće plaće od zakonom dozvoljenih.

Ured za korupciju tada je došao do šokantnih podataka - stotine urbanističkih dozvola izdato je na sumnjiv način.

Ekipa „Žurnala“ tokom 2020. godine snimila je Memića kako telefonski „završava“ dozvole pred njihovim kamerama. A suština je bila ta da gotovo svaki arapski, kuvajtski, bahreinski ili bilo koji drugi bogati „investitor“ može graditi šta god hoće na području općine Ilidža. Vrlo lako dobije sve potrebne dozvole da podigne luksuzne stanove u vodozaštitnoj zoni, a ako poželi može to učiniti i na lokacijima nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Nelegalna gradnja

Također, Tibrine zgrade na Stupu svojevremeno su izazvale oštre reakcije i polemike u javnosti.

Taj kompleks, koji je potpuno narušio urbanistički izgled prijestolnice BiH, gradila je kompanija čiji je direktor Tihomir Brajković. Sve dozvole izdala je Općina Ilidža, pod rukovodstvom Memića.

Sve ove nelegalne gradnje razlog su današnjeg hapšenja bivšeg načelnika.

Osumnjičen je zbog nezakonite gradnje određenih zgrada i objekata na području Ilidže, gdje je kao načelnik izdavao dozvole. Riječ je o periodu gradnje prije nekoliko godina, a Memića se sumnjiči da je mimo zakona odobravao određene dozvole za gradnju, posebno o pitanju visine objekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.