12. MAJ

U Brčkom obilježen Dan medicinskih sestara

U Distriktu imamo oko 350 medicinskih sestara i tehničara, rekao je Stojanović

Članovi udruženja "Medicinar“ Brčko na Trgu mladih. Fena

FENA

12.5.2023

Članovi udruženja "Medicinar“ Brčko danas su na Trgu mladih, u povodu obilježavanja 12. maja, Svjetskog dana medicinskih sestara i tehničara, za sve građane Brčko distrikta BiH osigurali besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

- U Distriktu imamo oko 350 medicinskih sestara i tehničara i smatram da bi njihov značaj trebali svi prepoznati jer su oni, uz doktore i ostale zaposlene u zdravstvenim ustanovama, dio jedne ekipe koja pruža pomoć onima kojima je potrebna i bez njih se ne bi mogla pružiti adekvatna zdravstvena usluga - kazao je predsjednik izvršnog odbora Udruženja "Medicinar“ Nenad Stojanović.

Besplatni pregledi 

Ekipe koje danas na Trgu mladih obavljaju besplatne preglede su uglavnom mlade medicinske sestre i tehničati koji su zaposleni kao pripravnici u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Zdravstveni centar Brčko distrikta.

- Od malih nogu sam se zanimala za sestrinstvo, jer je i moja majka medicinska sestra i tako se stvorila ljubav za ovaj posao. Pored toga, volim pomagati ljudima i kroz ovaj posao mogu puno toga naučiti - kazala je pripravnica u JZU "Zdravstveni centru“ Brčko distrikta Nadina Jukić.

Brojne neprijatnosti 

Dženana Avdić, medicinski tehničar u brčanskom Domu zdravlja, kazala je kako se na svakodnevnoj razini susreće s brojnim neprijatnostima na poslu, te smatra da bi se na neki način trebala podići svijest kod ljudi o značaju medicinskih radnika.

Kao temu ovogodišnjeg Dana medicinskih sestara, Međunarodno vijeće medicinskih sestara je odabralo "Naše medicinske sestre-Naša budućnost“, želeći iskazati potrebu za osiguravanjem zaštite, poštovanja te cijenjenja ovih medicinskih djelatnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.