POLOŽENO CVIJEĆE

Obilježena godišnjica pogibije heroja Behudina Bašovića

Heroj Behudin Bašović kojeg se danas sjećamo, bio je pionir organizacije i pripreme odbrane Bosne i Hercegovine, rekao je Osmanović

Sa obilježavanja godišnjice. Vlada KS

A. O.

14.5.2023

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je, s porodicom Behudina Bašovića, obilježio godišnjicu pogibije ovog heroja odbrane Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je položeno na mezarju Kovači, gdje je istinski patriota i "Zlatni ljiljan" našao svoj posljednji smiraj.

Ovom prilikom, ministar Osmanović je kazao kako je potrebno više brige i empatije prema onima koji su hrabrost pokazali u najtežim trenucima za našu domovinu.

- Heroj Behudin Bašović kojeg se danas sjećamo, bio je pionir organizacije i pripreme odbrane Bosne i Hercegovine, jedan od onih koji je prepoznao opasnost i među prvima tražio način da se odupre nadmoćnijem agresoru. O ljudima poput njega moramo pisati, moramo snimati filmove kako bismo ostavili trajno sjećanje generacijama koje dolaze. Danas, njegujući kulturu sjećanja, ime Behudina Bašovića vežemo uz velikog sportistu, koji je izabrao domovinu ispred velike sportske karijere i zahvalni smo mu na nemjerljivom doprinosu koji je imao u odbrani Bosne i Hercegovine - naglasio je u svom obraćanju ministar Osmanović.

Behudin Bašović je 1992. godine dao svoj život u odbrani Bosne i Hercegovinu i nosilac je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". U sportskoj karijeri, među brojim uspjesima, bio je osvajač titule evropskog prvaka u kikboksu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.