ROBERTA METSOLA

Predsjednica Evropskog parlamenta: Zapadni Balkan pripada EU

Metsola je sugerisala kako zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave usaglašavanje sa kriterijumima EU

Roberta Metsola. Screenshot

S. S.

16.5.2023

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i to je dobitna kombinacija i za EU i za regiju, poručila je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola. Ona je na Twittera navela da je "put do članstva u EU moćan alat za reforme i za promjene", koji će osigurati "demokratiju, sigurnost i prosperitet".

Metsola je u tvitu objavila i video-poruku, u kojoj ističe kako je EU svjesna da zemlje Zapadnog Balkana traže da se ubrza proces pridruživanja Uniji, ali i da je u procesu eurointegracija saradnja između zapadnobalkanskih zemalja "od kritične važnosti". Ona je poručila i da perspektiva članstva u EU služi kao snažan podsticaj za napredak u reformama, koje su ključne za poboljšanje upravljačke strukture, vladavinu prava i promociju medijskih sloboda.

Podsjetivši da je u međuvremenu BiH dodjeljen status kandidata za članstvo u EU, a da je građanima Kosova viznom liberalizacijom omogućeno da putuju u zemlje zoni Šengena, Metsola je sugerisala kako zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave usaglašavanje sa kriterijumima EU i da „naprave odlučne korake ka rješavanju bilateralnih nesuglasica“.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je, na početku sastanka o Mapi puta za Zapadni Balkan protiv ilegalne trgovine oružjem, poručio da će zajednički rad će "učiniti Evropu bezbjednijom", a da to "postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo".

- Kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula Vlada Srbije uz našu podršku, koja se odigrala odmah poslije ova dva tragična događaja, pokazuje koliko je vrijedna i važna naša sigurnosna saradnja u doprinosu sigurnosti naših građana - navela je ocjene Žozepa Borelja (Josep Borrell) Vanjskopolitčka služba EU (EEAS).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.