NEKADAŠNJI GIGANT

Nedžad Bubica za 20 miliona KM kupuje jablanički "Granit"?

Neophodno je zaključiti ugovor o koncesiji i dobiti rješenje o eksploataciji, kaže stečajni upravnik Abid Šarić

Nekadašnji gigant: Vrijednost granite sirovine 40 milijardi dolara. Avaz

Meliha Smajkic

18.5.2023

Na javni oglas za prodaju privrednog društva "Granit" Jablanica u stečaju, nekadašnji gigant, kako saznajemo, pristigle su dvije ponude. Tako je na jučerašnjem javnom otvaranju pismenih ponuda konstatirano da je riječ o ponuđačima, "BH Line d.o.o. Sarajevo", u vlasništvu Damira Muhića i Mirze Hurema, i "LAKE d.o.o. Sarajevo", čiji je vlasnik Nedžad Bubica.

Kako nam je potvrdio stečajni upravnik "Granita", Abid Šarić, komisijski je utvrđeno da su obje ponude valjane.

Najbolji ponuđač

- Utvrdili smo redoslijed i najboljim ponuđačem je ocijenjena kompanije "LAKE", s tim što na određeni način postoji preduslov koji treba ispuniti, a što je ranije predviđeno i planirano, da "Granit" zaključi ugovor o koncesiji i da dobije rješenje o dozvoli eksploatacije, kao i da se u potpunosti definiše tačan iznos obaveza. Također, podrazumijeva se i to da će biti izvršen prenos vlasništva - kazao nam je on.

U proceduri koja slijedi, kako nam je pojasnio Šarić, potrebno je precizirati i zaključiti ugovor s najpovoljnijim ponuđačem te o tome izvijestiti Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa zahtjevom za zaključenje ugovora o koncesiji, a nakon toga i za izdavanje rješenja o dozvoli za eksploataciju.

- Ako to sve uspješno završimo, prema proceduri, ponuđač će položiti sredstva na račun i krenuti u izmirenje obaveza - rekao nam je Šarić.

Riječ je o obavezama u iznosu od 20,5 miliona KM, koji se trebaju namiriti iz kupoprodajne cijene.

- To je iznos obaveza koje su evidentirane u skladu sa stečajnim planom, s tim da će, eventualno, u samoj realizaciji taj iznos biti nešto manji, s obzirom na to da smo dio doprinosa i plaća radnicima koje smo penzionisali izmirili, no, to će se pojedinačno ustanoviti s nadležnim fondovima - dodao je on.

Vlada HNK, koja je vlasnik 67 posto državnog kapitala u "Granitu", nedavno je, podsjetimo, i to nakon dvije godine, usvojila odluku o dodjeli koncesije tom preduzeću na period od 30 godina, ali uz uslov da u roku od četiri mjeseca zaključi ugovor sa strateškim partnerom, kako je to predviđeno stečajnim planom.

Oslobođeni krivice

Jablanički "Granit" je 10 godina u stečaju, gdje se našao zbog niza loših odluka bivših uprava. Radnici , njih 180, koliko ih je trenutno, uglavnom, rade za gole, minimalne plaće.

U cijeloj priči je najzanimljivija činjenica da je vrijednost granitne sirovine u tom preduzeću procijenjena na nevjerovatnih 40 milijardi američkih dolara.

Inače, Bubica, koji je s profesorima Elektrotehničkog fakulteta bio optužen u predmetu „Urban“ za udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotreba procjene i gradnje bez odobrenja, oslobođen je krivice presudom Kantonalnog suda u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.