VOJNI EKSPERT

Berko Zečević za "Avaz": Tragično zvuči Putinova čestitka, jer Bahmut kao grad više nikad neće postojati

Pojašnjava da je ukrajinska vojska vršila neprekidnu rotaciju brigada koje su branile Bahmut

Zečević: Ovo nije samo moralna, već i vojnička pobjeda Ukrajine. Printscreen

Alen Bajramovic

21.5.2023

Bahmut je već duže vrijeme najvećim dijelom pod ruskom kontrolom i u njemu su se vodile žestoke bitke za urbani centar grada, kaže vojni analitičar, Berko Zečević za „Avaz“.

Komentirajući informacije da su ruske formacije zauzele ovaj grad on dodaje da je Bahmut pokazao da daleko slabiji, kad brani svoju zemlju, neprijatelju može da nanese ogromne gubitke, posebno u moralnom smislu.

- Bahmut je pokazao da su ljudi, koji brane svoju zemlju, svjesni da svaki pedalj izgubljene zemlje treba ponovo osvojiti. Ukrajinci su pokazali veličanstvenu hrabrost i sposobnost da se deset meseci odupiru napadima, izrazito djelovanju artiljerijskih jedinica ruske vojske i pješadijskih jedinica Wagnera – kaže Zečević.

Neprikladna rotacija

Pojašnjava da je ukrajinska vojska vršila neprekidnu rotaciju brigada koje su branile Bahmut, te tako dodatno obučavala svoje snage, a posljednjih mjeseci žestina sukoba na liniji fronta od oko 1.400 kilometara uglavnom se mogla vidjeti oko Bahmuta.

- Ovo nije samo moralna, već i vojnička pobjeda Ukrajine, jer rat nije izgubljen. Izvršeno je taktičko povlačenje, jer su bili svjesni da se Bahmut ne može braniti. To je bila bitka iscprljivanja, taktičkih nadmudrivanja, vezivanja velikog broja ruskih snaga na malom prostoru. Gubitke u ovom trenutku niko ne zna, ali činjenica je iz istorije ratovanja da su gubici na strani napadača nekoliko puta veći nego na strani branitelja. Tragično zvuči čestitka predsjednika Putina, koji kaže da je ruska vojska osvojila Bahmut. Bahmut kao grad više nikad neće postojati jer vi u tom gradu nemate da nađete bilo šta što nije uništeno, oštećeno. Grad koji je imao 70.000 stanovnika sada treba sravniti i, ako neko hoće, na istom prostoru podići novi – ističe Zečević.

Pokazana surovost

U nastavku ruske agresije on ne očekuje drastične preokrete. Mogućim smatra prodore na pojedinim pravcima, ali pred nama je dugogodišnji sukob koji nikada neće biti završen.

- Rat između Rusije i Ukrajine pokazao je svu surovost, ali i kompleksnost logističkog snabdjevanja vojski u modernom ratu. To NATO-u jasno pokazuje šta treba da radi, pa će narednih desetak godina vojna industrija zapada raditi da popuni skladišta oružja, jer su vidjeli koliko se municije i naoružanja troši u ratu velikih formacija. Sve prepostavke koje su imali i Rusija i NATO bile su pogrešne. Posljednje analize Pentagona pokazuju da ćemo imati situaciju kao u Koreji, sa uspostavljenom linijom razgraničenja i zamrznutim ratom – kaže vojni ekspert Berko Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.