IZVJEŠTAJ ODIHR-A

CIK proveo izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima

Većina odluka donesena je jednoglasno i pravovremeno je objavljena na internetu, navodi se u izvještaju

Slikano tokom današnje posjete. CIK

H. J. I.

23.5.2023

U okviru posjete Bosni i Hercegovini delegacija Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) danas je posjetila Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine gdje su se sastali sa predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije BiH. 

Identifikacija oblasti za dalju saradnju

U delegaciji ODIHR-a su bili ambasador Peter Tejler, šef ODIНR-ove izbome posmatračke misije zadužen za Opće izbore u BiH održane 2. oktobra 2022. godine, Aleksej Gromov, viši izborni savjetnik ODIНR-a, Martina Barker­ Ciganikova, izboma savjetnica ODIНR-a, i Raul Muresan, koordinator projekta za podršku izbornim reformama na Zapadnom Balkanu.

Cilj posjete је predstavljanje završnog Izvještaja ODIHR-a o posmatranju izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini kao i diskusija о nalazima i preporukama ponuđenim u ovom i prethodnim završnim izveštajima ODIНR-a, te identifikacija oblasti za dalju saradnju uz poduzimanje konkretnih koraka od strane različitih učesnika, а kako bi se izborno zakonodavstvo i praksa bliže uskladili sa obavezama OSCE-a.

Efikasno i transparentno

U Izvještaju se pored ostalog navodi:

- CIK BIH je provela izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima, unatoč kašnjenjima uzrokovanim kasnom isplatom potrebnih sredstava i kritičnim nedostatkom ljudskih resursa. CIK BiH je održavao redovne sjednice koje su bile otvorene za javnost i prenosile su se putem interneta, što je doprinijelo transparentnosti. Većina odluka donesena je jednoglasno i pravovremeno je objavljena na internetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.