SARAJEVO

Krišto razgovarala sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH

Krišto je zahvalila Urumovoj na podršci Vijeća Evrope Bosni i Hercegovini

Sastanak u Sarajevu. Fena

FENA

24.5.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas sa šeficom Ureda Vijeća Evrope (VE) u Bosni i Hercegovini Bojanom Urumovom o unaprjeđenju saradnje u područjima ljudskih prava, vladavine zakona i daljnjeg razvoja demokratije.

Razgovarano je i o provedbi Akcijskog plana Vijeća Evrope za BiH za period 2022. - 2025. godine koji u fokus stavlja daljnje približavanje zakona i prakse u BiH standardima Evropske unije.

Krišto je zahvalila Urumovoj na podršci Vijeća Evrope Bosni i Hercegovini i naglasila opredijeljenost Vijeća ministara BiH za ubrzaniju provedbu reformi na evropskom putu.

Dodala je da je sa stanovišta ljudskih prava potrebno implementirati presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava kako bi se, uz ograničene promjene Ustava BiH i izmjenu izbornog zakonodavstva, osigurala stvarna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH.

Sagovornice su razmijenile mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i budućim projektima Vijeća Evrope u BiH te potvrdile opredijeljenost za intenziviranje saradnje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.