SPAŠAVANJE ŽIVOTA

Bošnjak na Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi

Analizirane su i hitne situacije javnog zdravlja

Skup u Ženevi. Fena

FENA

26.5.2023

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak predvodila je delegaciju Bosne i Hercegovine na 76. godišnjem zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine u Ženevi. Skupštini o temi „Spašavanje života, podizanje zdravlja za sve” prvog dana zasjedanja obratio se dr. Tedros Adhanoma Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Razmatrane su neke od značajnih tema za daljnji rad Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojima se utvrđuje neposredna i dugoročna budućnost organizacije, prije svega, programski budžet za sljedeće dvije godine, ključne odluke o održivom finansiranju i promjenama za unapređenja procesa i odgovornosti WHO-a - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Delegati su raspravljali o ključnoj ulozi koju WHO ima u globalnoj arhitekturi hitnih zdravstvenih situacija. Razmotren je prošlogodišnji napredak, postignuća i izazovi.

Razgovarano je o preusmjeravanju zdravstvenih sistema na primarnu zdravstvenu zaštitu kao otpornu osnovu za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost, te o pripremama za sastanak na visokom nivou Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti.

Analizirane su i hitne situacije javnog zdravlja, prije svega, kroz jačanje spremnosti WHO za hitne zdravstvene situacije i odgovor na njih, kao i o implementacija međunarodnih zdravstvenih propisa.

Posebna pažnja u radu Skupštine, koja nastavlja s radom do 30. maja, bit će prestanak nasilja nad djecom kroz jačanje zdravstvenih sistema i multisektorski pristup.

Svjetska zdravstvena skupština je tijelo koje donosi odluke WHO-a.

Sjednicama Skupštine prisustvuju delegacije iz 194 države članice WHO-a i fokusira se na specifičnu zdravstvenu agendu koju priprema Izvršni odbor.

Glavne funkcije Svjetske zdravstvene skupštine su utvrđivanje politike Organizacije, imenovanje generalnog direktora, nadgledanje finansijskih politika te razmatranje i odobravanje predloženog programskog budžeta.

Zdravstvena skupština održava se svake godine u Ženevi, u Švajcarskoj - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.