UNSKO-SANSKI KANTON

Bh. parlamentarci posjetili Privremeni prihvatni centar "Lipa"

Posjetu USK poslanici su iskoristili i da održe niz sastanaka s predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti

Tokom posjete "Lipi". Printscreen

N. Aj. / Fena

30.5.2023

Poslanici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Jasmin Emrić, Aida Baručija, Šemsudin Mehmedović i Branislav Borenović, koji su dio delegacije Kluba za evropske integracije i sigurnost, jučer su posjetili Privremeni prihvatni centar (PPC) "Lipa" kod Bihaća i Unsko-sanski kanton (USK), s ciljem informisanja o aktuelnoj migrantskoj situaciji i sagledavanja stanja upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini.

Kapaciteti i sadržaji

Poslanici su imali priliku da obiđu PPC Lipa, njegove kapacitete i sadržaje, a kamp koordinator Službe za poslove sa strancima Almin Imamović upoznao je delegaciju s nadležnostima i aktivnostima koje Služba preduzima, kako bi svakodnevno unaprijedila rad PPC "Lipa".

Poslanici su nakon obilaska PPC Lipa zaključili da je stanje upravljanja migracijama u USK daleko stabilnije i organizovanije u uporedbi sa 2019. godinom, kada je delegacija posjetila sve tadašnje privremene prihvatne centre na ovom području.

Uslovi za boravak migranata u PPC Lipa sada su zadovoljavajući i u skladu s međunarodnim standardima, a Služba za poslove sa strancima je i zvanično preuzela upravljanje.

Posjetu USK poslanici su iskoristili i da održe niz sastanaka s predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti, kako bi, osim informisanja o stanju migracija, razgovarali o trenutnim izazovima s kojima sa ovaj kanton susreće kada je riječ o nedavnim poplavama koje su na ovom području prouzrokovale velike materijalne štete.

U razgovoru s gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem i njegovim saradnicima poslanici su se upoznali s trenutnim stanjem ove lokalne zajednice i mjerama koje su preduzete, kako bi se stanovništvo odbranilo od poplava, te dobili informacije o tome u kojoj fazi je preliminarna procjena šteta.

Velike štete

U nastavku posjete delegacija se susrela s premijerom USK Mustafom Ružnićem i direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Dževadom Livakovićem, s kojima je razgovarala o trenutnim izazovima i razmjerama štete koja je nastala usljed poplava, a koja se ogleda u velikim štetama na stambenim objektima, putnoj infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima.

Prve procjene ukazuju da su posljedice i nastale štete majskih poplava u značajnoj mjeri veće od prošlogodišnjih decembarskih i da je potrebna koordinacija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi se one sanirale.

Sa jednog od sastanaka. Printscreen

Dvodnevnu posjetu delegacija je okončala obilaskom općine Novi Grad, koja je također bila pogođena majskim poplavama. Upriličen je susret s načenikom Općine Miroslavom Drljačom, koji je poslanike upoznao s trenutnim brojem zahtjeva za saniranje štete koji su podneseni nadležnoj službi općine.

Načelnik Drljača naglasio je važnost preventivnih mjera i posjedovanja adekvatne opreme i pumpi koje bi lokalnim sredinama ovog kraja omogućile da se efikasno bore protiv poplava.

Jedna od tema razgovora je bila i Trgovska gora, u svjetlu zadnjih aktivnosti koje provode vlasti u Republici Hrvatskoj s namjerom uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog i nuklearnog otpada u kasarni Čerkezovac, u blizini granice s našom državom.

Zdravlje stanovništva

Usaglašena je potreba daljeg zajedničkog djelovanja radi osporavanja i sprečavanja uspostavljanja planiranog nuklearnog postrojenja koje bi predstavljalo stalnu sigurnosnu prijetnju i generisalo negativan utjecaj na okolinu, uključujući i zdravlje stanovništva u ovom sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Također je izraženo opredjeljenje da kroz parlamentarne aktivnosti i inicijative ova grupa poslanica i poslanika i dalje prati navedene teme razgovora, kako bi dali svoj doprinos efikasnom upravljanju migracijama u Bosni i Hercegovini, kao i da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti podrže konkretnu finansijsku i materijalnu pomoć koja je neophodna od viših nivoa vlasti radi saniranja šteta u svim lokalnim zajednicama pogođenim nedavnim poplavama, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.