SARAJEVO

Zvizdić se sastao s njemačkom ministricom: BiH je u srcu Evrope

Razgovarali su o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH

Lurman i Zvizdić: Sa sastanka. Sektor za odnose s javnošću

A. O.

1.6.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) Denis Zvizdić danas se sastao s državnom ministricom za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Anom Lurman (Annom Lührmann).

Razgovarali su o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Značaj povratka Njemačke

Zvizdić je zahvalio na podršci koju je SR Njemačka davala tokom procesa dobijanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji i za podršku ka NATO integracijama.

Istaknuo je i značaj povratka Njemačke u EUFOR-ovu Althea misiju.

Ministrica Lurman izjavila je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i da je SR Njemačka zainteresirana za situaciju u regionu Zapadnog Balkana.

Nastavak procesa reformi

Naglasila je važnost nastavka procesa reformi i ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kao i neophodnih ekonomskih reformi.

Ponovila je da SR Njemačka vidi Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, suverenu, multietničku i multikonfesionalnu državu i da će SR Njemačka nastaviti pružati podršku BiH na tom putu.

Rekla je da se BiH nalazi u srcu Evrope i da pripada Evropskoj uniji, te da se proces priključivanja treba realizirati.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SR Njemačke u BiH Tomas Fitšen (Thomas Fitschen).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.