PREDSJEDAVAJUĆA VM BIH

Krišto sa zamjenikom generalnog direktora EEAS-a Makovecom

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler

Makovec, Krišto i Satler. VM BiH

A. O.

6.6.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa zamjenikom generalnog direktora Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i direktorom za zemlje zapadne Evrope, zapadnog Balkana, Tursku i Veliku Britaniju Markom Makovecom o evropskom putu Bosne i Hercegovine. Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Krišto je zahvalila EEAS-u za svesrdnu pomoć institucijama BiH u integracijskom procesu, te podršku i razumijevanje situacije u Bosni i Hercegovini. Kazala je da je kandidatski status ohrabrio sve političke aktere u BiH da združeno rade u korist evropeizacije i transformacije našeg društva. Istakla je kako će prioriteti i fokus rada institucija BiH biti usmjereni na ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. Dodala je da su kompromis i konsenzus ključni za dalji napredak integracijskog procesa, kao i u osiguranje dugoročne stabilnosti BiH u procesu ograničene izmjene Ustava BiH i temeljite reforma izbornog zakonodavstva.

Naglasila je da Vijeće ministara BiH radi ozbiljno i dinamično na ubrzanju reformskih procesa te su, osim usvojenog budžeta za 2023. godinu, usvojeni Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025. i Sporazum o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za zapadni Balkan u korist BiH za 2023., a od ključnih prioriteta Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSVT-u i Strategija za borbu protiv organiziranog kriminala 2023. - 2026.

Krišto je istakla posvećenost Vijeća ministara BiH saradnji s EU, te regionalnim i evropskim inicijativama utemeljenim na dobrosusjedstvu, jačanju dijaloga, mira i stabilnosti. Naglasila je neupitnost usklađivanja vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.