GI KUTI

Dali slike Kordiću i Mariću, kako bi podsjetili na problem kamenoloma Kuti

Mi smo više puta pozivali predsjednika Gradskog vijeća da dođe u Kuti, kazala je Lozo

GI Kuti. Fena

FENA

7.6.2023

Građanska inicijativa ''Kuti'' upriličila je u srijedu ispred mostarske Gradske vijećnice performans tokom kojeg je simbolično darivala mostarskog gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića dvjema slikama, na kojima su fotografije naselja Kuti, kako bi podsjetili na problem kamenoloma Kuti i neispunjenu obavezu njegovog brisanja iz prostornog plana Grada Mostara.

- Mi smo više puta pozivali predsjednika Gradskog vijeća da dođe u Kuti, kako bi se na licu mjesta uvjerio u tvrdnje o pitanju naših zahtjeva da se kamenolom Kuti briše iz prostornog plana Mostara. Kako do sada nije našao shodno da nas posjeti mi smo odlučili Kute dovesti njemu tako što ćemo danas pokloniti ovu sliku sastavljenu od fotografija našeg naselja, a koje objašnjavaju naš problem – kazala je medijima Dragica Lozo, predstavnica građanske inicijative Kuti.

Naime, kamenolom je dobio gotovo sve dozvole bez ikakvog pitanja mještana čije su kuće 200 metara od lokacije. Također, bili su otvoreni i radovi, iako se radi o minskom polju sa zabranom kretanja. Mještani su nekoliko puta blokirali pristup lokaciji, a kamenolom je, u međuvremenu, kupio turski investitor. Gradsko vijeće se prošle godine obavezalo izbrisati kamenolom iz prostornog plana ukoliko mještani dobiju sudsku presudu. Kako su na sudu osporili okolišnu dozvolu, mještani smatraju da Gradsko vijeće nije ispunilo svoju obavezu te su na to predsjednika vijeća podsjetili darovanim slikama.

- Smatramo kako ne postoji opravdan razlog za odbijanje provođenja ovog zaključka. Uz ovu sliku, predsjedniku Gradskog vijeća ćemo uručiti pismo u kojem smo mu objasnili šta nas je ponukalo da mu poklonimo ovu sliku i što koja fotografija na njoj pokazuje – kazala je Dragica Lozo, članica građanske inicijative ''Kuti''.

Lozo je izrazila nadu u to da će sliku okačiti u svom uredu kako bi ga stalno podsjećala da on treba služiti građanima, a ne bogatim stranim investitorima.

Član građanske inicijative ''Kuti'' Aner Omanović smatra kako bi gradska vlast vrlo jednostavno mogla rješavati te probleme.

- Da ovaj grad bude grad turizma, razvoja, prosperiteta. A ne grad tužbi, sporova i vječnih problema – istakao je Omanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.