REAKCIJE

Safet Mušić za "Avaz": Lak pristup oružju jedan od osnovnih uzroka tragedijama

Osnovna poruka i dalje je da se radi na prevenciji svih oblika nasilja i nasilnih ponašanja kroz obrazovni sistem, kaže Mušić

Mušić: Vidjet ćemo šta će pokazati istraga. Avaz

Alen Bajramovic

14.6.2023

Dok se postepeno prikupljaju sve informacije o tragediji u školi u Lukavcu, stručnjak za sigurnost Safet Mušić primjećuje da ponovo svjedočimo posljedicama problema lako dostupnog oružja. 

Dodaje da je, za razliku od masovnih ubistava u Srbiji u kojima su počinitelji sebe doživljavali kao žrtve maltretiranja, maloljetnika u Lukavcu, prema prvim informacijama, motivirao poriv za osvetom, ali da treba sačekati da istraga bude okončana.

- Vidjet ćemo šta će pokazati istraga, ali kako god se ona završila, lak pristup oružju opet se javlja kao objašnjenje zašto se dešavaju ovakve stvari. Također, i kultura nasilja u medijima i zabavi, videoigrama, muzici, gdje se veličaju nasilje i nasilna ponašanja. Izloženost djece tim nasilnim sadržajima može ih učiniti sklonijima da počine ovakva krivična djela – kaže Mušić.

Ne isključuje ni mogućnost da se radi i o oponašanju ranijih sličnih događaja, poput nedavnih u Srbiji, jer se sve događa u relativno kratkom periodu.

- Osnovna poruka i dalje je da se radi na prevenciji svih oblika nasilja i nasilnih ponašanja kroz obrazovni sistem, ali i poduzimanju mjera kontrole oružja koje se nalazi u rukama građana. Kroz akcije prikupljanja nelegalnog oružja i dizanje nivoa sigurnosti u školama – ističe Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.