ZANIMLJIV SASTANAK

Šmit vraća Angelinu Ajhorst u izbornu reformu?

U postu se navodi i da su "Šmit i Ajhorst pozvali bh. vlasti da ostvare reformski napredak o pitanju integriteta izbornog procesa

Angelina Ajhorst s Kristijanom Šmitom. Twitter

D. H.

15.6.2023

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se danas s visokom funkcionerkom Diplomatskog servisa Evropske unije Angelinom Ajhorst (Eichhorst).

Pozitivan zamah

- Odličan razgovor s Angelinom Ajhorst, izvršnom direktoricom pri EEAS, o pozitivnom zamahu i progresivnim programima neophodnim za brzu integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju - objavio je OHR na svom Twitter nalogu.

U postu se navodi i da su "Šmit i Ajhorst pozvali bh. vlasti da ostvare reformski napredak o pitanju integriteta izbornog procesa.

Tradicionalni panel

Šmit i Ajhorst su na Prespa dijalog forumu.

Ovaj tradicionalni panel koji se održava danas i sutra u Strugi, Sjeverna Makedonija, privukao je veliki broj evropskih i regionalnih zvaničnika.

Iz Bosne i Hercegovine prisustvuju mu Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH i Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova.

Tu su i Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, te njegove kolege, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i Jakov Milatović.

Šarl Mišel (Charles Michel), predsjednik Evropskog vijeća i Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, također su na Prespa dijalog forumu.

Susret Šmita i Ajhorst potaknuo je spekulacije da bi se ona ponovo mogla vratiti u pregovarački proces o reformi izbornog zakonodavstva. Ranije je ona odbacila takvu mogućnost, dijeleći stav da se EU neće nametati, osim ako ih se ne pozove da posreduju.

Ajhorst je pretrpjela žestoke kritike bh. javnosti tokom pretprošle i prošle godine. Optuživana je i da je "advokat Dragana Čovića", a posebno oštro tada kritizirali su je zvaničnici SDP-a BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.