REAKCIJE

Profesor Pobrić: Vlada FBiH nije oktroirana

Burno je ovih dana bilo na BH političkoj sceni, posebno u Federaciji BiH, poručio je Pobrić

Pobrić: Oktroiranom vladom naziva se novoimenovana Vlada Federacije BiH. Avaz

A. O.

30.4.2023

Stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić na Facebooku je komentirao intervenciju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) u svrhu formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao i reakcije dijela javnosti na ovu intervenciju.

- Burno je ovih dana bilo na BH političkoj sceni, posebno u Federaciji BiH. U javni prostor plasirane su do sada, koliko je meni poznato dvije rijetko upotrebljavane rijeci-"izdajnici" i "oktroirana vlada". Ko su izdajnici? Izdajnicima se nazivaju pripadnici politickih stranaka koje su usle u postizbornu koaliciju, političko partnerstvo, kako god, sa HDZ i SNSD. U takvim koalicijama dugo vremena bile su i druge stranke (npr. SDA), pa njihovi članovi nisu, bar ne javno, nazivani izdajnicima. Koga su izdali navedeni izdajnici? Državu, narod, partiju...? Da li radnje njihove izdaje imaju obilježje krivičnog djela, da li se ta izdaja moze tretirati kao antipolitika, antimoral, ili je moguće i sferi metafizičkog – poručio je Pobrić.


Objava Pobrića na Facebooku. Printscreen

Dodao je da korisnici ove kvalifikacije, a posebno njihovi mentori BH javnosti bi trebali preciznije objasniti, koga ili sta su izdali dotični izdajnici i šta je cin njihove izdaje.

- Oktroiranom vladom naziva se novoimenovana Vlada Federacije BiH, koja je imenovana po osnovu nametnutih odluka Visokog predstavnika kojima je izmijenjen Ustav Federacije BiH. Dakle, Vlada nije oktroirana, oktroiranim možemo nazvati odluke Visokog predstavnika. Pri tome se zaboravlja da je ranije Visoki predstavnik, poslije Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, nametnutim odlukama značajno izmijenio Ustav Federacije BiH, pa su po prezentiranoj logici i ranije Vlade Federacije BiH oktroirane. A, šta u BiH, nije oktroirano. De facto, oktroiran nam je Ustav (Aneks 4 Dejtonskog sporazuma), pa nadalje. Legitimno je da se političke stranke bore za vlast, ali u toj borbi trebaju imati minimum politicke korektnosti i odsustvo pretjeranog emocionalizma –napisao je on na Facebooku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.