BANJA LUKA

Vlada RS pripremila izmjene prema kojima se više neće objavljivati Šmitove odluke

Podsjećamo da vlasti bh. entiteta RS ne priznaju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH

Vlasti u RS-u ne priznaju Šmita. Pixsell / Printscreen

A. O.

20.6.2023

Vlada RS danas je na šestoj posebnoj sjednici u Banjoj Luci, dala Mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku, gdje su naveli da je ovaj prijedlog u skladu s Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa RS.

Naime, Vlada RS razmotrila je ovaj Prijedlog, koji su u skupštinsku proceduru uputili narodni poslanici u Narodne skupštine RS (NSRS), po hitnom postupku, a kojoj bi sutra trebali da raspravljaju poslanici najvišeg zakonodavnog tijela RS, prenose Nezavisne novine.

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbama Amandmana XXXII tačka 4) na član 68. Ustava RS, prema kojem takozvana „Republika“ uređuje i obezbjeđuje ustavnost i zakonitost i u članu 70. stav 1. tačka 2. Ustava RS, prema kojem Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte. "Članom 109. stav 2. Ustava RS propisano je da se zakoni, drugi propisi i opšti akti, prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu, navodi se u saopćenju.

- Također, u preambuli Ustava izražena je jasna opredijeljenost RS za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, dok je u članu 5. Ustava izričito utvrđeno da se ustavno uređenje takozvane „Republike“, između ostalog, temelji na garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu s međunarodnim standardima i vladavinom prava - navode iz Vlade RS.

Važećim Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa RS uređen je način objavljivanja zakona, drugih propisa i opštih akata u službenom glasilu RS, kao i osnivanje, status i upravljanje Službenim glasnikom RS te dodaju da se predloženom izmjenom ovog zakona briše odredba koja propisuje da će se u "Službenom glasniku RS" objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za BiH.

Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, u skladu sa članom 41. stav 1. tačka 5) Pravila za izradu zakona i drugih propisa RS, navodi da, s obzirom na to da gospodin Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kako tvrde, vlasti iz RS „nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik treba biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u „Službenom glasniku RS“ “, kazali su iz Vlade RS.

Kada je riječ o razlozima za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagač, shodno članu 213. Poslovnika NSRS, navodi da s obzirom na to da imenovanje visokog predstavnika nije izvršeno u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posljedice, zbog čega je predmetni zakon potrebno donijeti u hitnoj proceduri.

Kako tvrde iz Vlade RS, nakon uvida u propise Evropske unije i analize odredaba Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku, „nisu ustanovljeni obavezujući sekundarni izvori prava EU koji su relevantni za predmet regulisanja dostavljenog prijedloga“.

- Zbog toga u Izjavi o usklađenosti stoji ocjena „Neprimjenjivo“, zaključili su u Vladi RS.

Podsjećamo da vlasti bh. entiteta RS ne priznaju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH jer, kako ističu, „njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.