SASTANAK S MOMIROVIĆEM

Košarac: Privredna zajednica u BiH za pristupanje "Otvorenom Balkanu"

Prema riječima Košarca, prvi rezultati su vrlo optimistični i pokazuju da su smanjeni neki troškovi, a neke takse u potpunosti ukinute

Momirović i Košarac. UNA

SRNA

21.6.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac izjavio je nakon sastanka sa ministrom unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem da je poslovna zajednica u RS i FBiH raspoložena da BiH pristupi inicijativi "Otvorenog Balkana", ali da postoje političke predrasude.

Košarac je najavio da će u narednom periodu u razgovore o "Otvorenom Balkanu" sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti uključeni privrednici i kompanije iz BiH koje bilježe najbolje rezultate u spotljnotgovinskoj razmjeni sa ovim zemljama.

- Smatramo da regionalna saradnja nema alternativu, kao i da na adekvatan način u narednom periodu treba da uložimo dodatne napore na realizaciji memoranduma o zajedničkom nastupu na tržištu trećih zemalja - rekao Košarac.

Vlada optimizam

Košarac je zahvalio Momiroviću što je predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora RS i FBiH, koji su prisustvovali sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prenio informacije o prvim rezultatima realizacije inicijative "Otvoreni Balkan".

Prema riječima Košarca, prvi rezultati su vrlo optimistični i pokazuju da su smanjeni neki troškovi, a neke takse u potpunosti ukinute, te da će biti ubrzan protok robe na graničnim prelazima.

On je naglasio da je posebno važno da radna snaga iz Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije neće imati administrativnih barijera prilikom zapošljavanja u nekoj od ove tri zemlje, što sada u BiH nije moguće, iako postoji potreba za radnicima iz drugih zemalja.

- Vjerujem da ćemo uz komunikaciju koja je danas ostvarena sa predstavnicima Srbije, takvu komunikaciju ostvariti sa predstavnicima Sjeverne Makedonije i Albanije, te da će nadležni organi u BiH donijeti odluku da i BiH pristupi "Otvorenom Balkanu" - rekao je Košarac.

On je istakao da je mnogo bolje da BiH bude dio "otvorenog" nego "zatvorenog" Balkana, te da se privrednicima u RS i FBiH omogući jednak tretman, a ne da budu na marginama regionalnih inicijativa bitnih za razvoj ekonomije.

Drumsko povezivanje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara rekao je da je danas razgovarano i o pitanju integrisanih graničnih prelaza između BiH i Srbije, prije svega na prelazima Sremska Rača-Rača i Kotroman-Vardište, čijim će puštanjem u rad biti olakšan prelazak granice.

- Srbija već odgovorno pristupa drumskom povezivanju sa BiH - podsjetio je Košarac i dodao da je zajedničko opredjeljenje da se radi na infrastrukturnoj povezanosti, kako drumskoj, tako i željezničkoj i vazdušnoj.

On je naveo da je razgovarano i o provođenju trilateralnog sporazuma Srbije, BiH i Turske, kao i o inicijativi da sljedeći sastanak trilaterale bude održan u Sarajevu.

Košarac je dodao da je tema razgovora bila i unapređenje bilateralne trgovinske saradnje, podsjećajući da je Srbija važan strateški i spoljnotrgovinski partner BiH, te da je zajedničko opredjeljenje razvijanje dobrih odnosa.

Košarac je čestitao Srbiji na dobijanju organizacije izložbe "Expo 2027". "To doživljavamo i kao našu pobjedu jer smo dali podršku Srbiji i cijenimo da benefite tako značajne manifestacije mogu imati i privrednici Republike Srpske i FBiH", zaključio Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.