BORBA ZA LGBTQI+ DJECU

Heroj mjeseca BiH u junu Ambasade SAD u Sarajevu je Dinka Huremović

Ne želim da se neko dijete osjeća usamljeno, izgubljeno i uplašeno, rekla je Dinka

Dinka Huremović: Borba za prava LGBTQI+ djece. Twitter

A. O.

24.6.2023

Heroj mjeseca BiH u junu Ambasade SAD-a u Sarajevu je Dinka Huremović, majka iz Tuzle koja se bori za prava LGBTQI+ djece. 

- Transrodna djeca su ovdje među nama. LGBTQI+ djeca su među nama. Moramo im pružiti ista prava i zaštitu kao i sva djeca. Ne želim da se neko dijete osjeća usamljeno, izgubljeno i uplašeno - rekla je Dinka.


Dinkino zagovaranje je počelo njenim ličnim putovanjem kao majka transrodnog sina. Uz pomoć Sarajevskog otvorenog centra koji podržava Vlada SAD, Dinka je započela borbu za transrodna prava u zdravstvenom sistemu i vladi BiH, te strastveno pruža podršku drugim porodicama sa transrodnom djecom, govoreći im

- Ovdje sam, svi smo tu za vas i vašu porodicu. Pričat ćemo, plakaćemo, učit ćemo, a onda ćemo se boriti za vaše dobro! Ponosni i zajedno! Pridruži nam se!

Molimo vas da nam se ovog "Mjeseca ponosa" pridružite prepoznavanju važnog posla koji Dinka čini kako bi BiH učinila mjestom sa više podrške i sigurnijim za LGBTQI+ djecu i njihove porodice, navodi se na Twitteru Ambasade SAD u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.