PREDSJEDNIK RS

Dodik o izjavi Heleza za "Avaz": Mogu da prijete hapšenjima koliko hoće, to je samo znak nemoći da to urade

Dodik je rekao da je ranije zbog konstelacije odnosa koji su bili veoma složeni i teški, RS imala problem da reaguje, a da je sada okupljena

Milorad Dodik. Dejan Rakita / PIXSELL

S. S.

25.6.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština RS donijeti odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati i da će RS biti zaštićena.

Dodik je rekao da je „zloupotrebljen čitav proces dejtonskog odlučivanja u Ustavnom sudu koji je izbjegao da kroz svoje odlučivanje apsolutno provuče ono što piše u Ustavu, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se u njoj odlučuje konsenzusom.“

O Ćemanu i Palavrić

- Oni su to izbjegli i u Ustavnom sudu promovisali odlučivanje putem proste većine, što je podrazumijevalo da tri stranaca koje imenuju i dva muslimana, Mirsad Ćeman koji je bio predsjednik SDA i zamjenjivao Aliju Izetbegovića, i Seada Palavrić, koja je sa funkcije potpredsjednika SDA otišla u Ustavni sud, donose odluke koje bismo mi morali zbog nekog apstraktnog pozivanja na Dejtonski sporazum da poštujemo - rekao je Dodik.

On je dodao da je sve upereno na to da se „RS razgradi“.

Dodik je rekao da je ranije zbog konstelacije odnosa koji su bili veoma složeni i teški, RS imala problem da reaguje, a da je sada okupljena i jedinstvena. Osvrnuo se i na izjavu ministra Zukana Heleza „Dnevnom avazu“, gdje je pozvao na hapšenje Dodika.

Odlučivanje u institucijama sistema

- Mi ćemo donijeti naše odluke. Ukoliko ne budu uvažavali RS, naravno da nema ni BiH. Šta god oni mislili, mogu da prijete koliko hoće, hapšenjima i ne znam ni ja čime, to im je znak nemoći da to urade, nikoga iz rukovodstva RS neće uhapsiti zato što brani RS. Nama nije na pameti nasilje, mi hoćemo političku borbu - istakao je Dodik.

On je rekao da politička borba podrazumijeva odlučivanje u institucijama sistema, u NSRS.

- Sad njima najviše smeta NSRS jer će oni donijeti odluke koje će se ovaj put poštovati - rekao je Dodik novinarima na Dugoj Njivi kod Modriče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.