POLITIČKA ANALITIČARKA

Tanja Topić za “Avaz”: Opet se “tresla gora, a rodio miš”, sankcije i smjene izostale

Mogli smo uočiti zanimljivu poruku, Šmitov poziv međunarodnim prijateljima i partnerima da se ujedine oko potencijalnih sankcija, kazala je Topić

Topić: Ko ima jaču zaleđinu. Printscreen

Alen Bajramovic

1.7.2023

Komentirajući odluke Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji je danas poništio sporne zakone usvojene u NSRS, politička analitičarka Tanja Topić kaže da nam se opet dogodila situacija “u kojoj se tresla gora, a rodio miš”.

Saga se nastavlja

Nakon obraćanja Šmita ona ukazuje da su očekivanja o sankcijama, uklanjanju pojedinih političara sa političke scene u BiH očito bila prenaglašena i ambiciozna.

- Visoki predstavnik je donio očekivane odluke, iste one koje političko rukovodstvo RS nema namjeru da prihvati. Dakle, saga se nastavlja uz prijetnje o ozbiljnim mjerama i opcijama koje otvoreno leže na stolu. Mogli smo uočiti zanimljivu poruku, Šmitov poziv međunarodnim prijateljima i partnerima da se ujedine oko potencijalnih sankcija, dok je sam Dodik pored neprijatelja iz međunarodne zajednice ukazivao i na međunarodne prijatelje RS.

Nema jedinstven pristup

Čini mi se da međunarodna zajednica nema jedinstven pristup politikama u BiH, pa tako ni sankcijama koje su spominjane zadnjih dana. 

Može se postaviti pitanje ko ima jaču zaleđinu, ali pledirati na profesionalizam pravosuđa, koje je blaga sjenka politike, u primjeni donesenih izmjena Krivičnog zakona BiH, kao i nastavak dijaloga političara koji govore jezikom mržnje, uvreda, primitivizma, bahatosti i omalovažavanja, u BiH liči na traženje igle u plastu sijena - kaže Topić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.