PREDSJEDNIK ENTITETA RS

Nevjerovatne izjave Dodika: Kerns zastupa interese "Muslimana", kada sam je sreo, poljubila se s Džaferovićem

Niko ne laže kao britanski parlamentarci, rekao je

Milorad Dodik i Ališa Kerns. Armin Durgut / PIXSELL - Twitter

S. S. / Srna

6.7.2023

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik smatra da je potrebno „suzbiti britanske interese u BiH i ne dozvoliti uticaj Velike Britanije na ovim prostorima, jer njihovi predstavnici iznose neistine, kao što je to uradila poslanik Ališa Kerns, rekavši da Srpska pravoslavna crkva (SPC) švercuje oružje na Kosovu“.

- Ona je očigledni lobista. Sreo sam je u Sarajevu i od početka je zastupala interese Muslimana u BiH, a veoma se prisno pozdravila i poljubila sa Šefikom Džaferovićem što govori o tome da su stari znanci. Možemo svjedočiti činjenici i da je sam reisu-l-ulema zahvaljivao i davao joj zahvalnice. Ali, niko ne laže kao britanski parlamentarci - rekao je Dodik Srni.

"Laži i klevete"

On je istakao da je riječ o „laži i kleveti prema SPC-u, navodeći da lažne tvrdnje poslanika u britanskom parlamentu ne zaslužuju pažnju.“

- Nju treba istaći na stub srama. Zamislite da u jednoj državi, koja pretenduje da bude ozbiljna, postoji takav lažov. Nikakve ponude dobrih namjera ne možete očekivati. Kada je bila u Predsjedništvu BiH prije više od godinu, apsolutno je bila samo na strani Muslimana. Njoj su osnovni problem Srbi. Zato je i mogla da slaže tako za SPC i Srbiju - rekao je Dodik.

Ne doživljavamo ih dobronamjernim

On je dodao da Kerns „nije vidjela stradanje koje proživljavaju Srbi na Kosovu, ali da je to dio britanske politike.“

- Britanija je potrčala i prva priznala Kosovo. Mogu im reći samo jednu stvar, a to je da oni nemaju nikakvog utjecaja, niti su ovdje dobro došli - istakao je Dodik.

On je rekao da je „laž koja je upućena prema SPC-u milenijumska i da nema nikakvog osnova, te da Velika Britanija u saradnji sa SAD želi da podredi ovaj dio svijeta svojim interesima.“

- Evropljani su sterilni u svojim nastojanjima da se ne suprotstavljaju onima koji su ih tako bezočno napustili. Što se tiče naše politike, mi ne doživljavamo Britance dobronamjernim, već neprijateljski raspoloženim prema Srbima i Republici Srpskoj. Najbolji primjer su za to Pedi Ešdaun i brojni drugi - ukazao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.