ODLUČILO GRADSKO VIJEĆE

Nedjelja neradna za trgovinske radnje u Goraždu

Bez obzira na to, u julu 2022. jednoglasno je usvojen Nacrt odluke, kaže Čakal-Ušanović

Goražde. Fena

FENA

7.7.2023

Trgovinske radnje na području Grada Goražda nedjeljom neće raditi – odlučilo je Gradsko vijeće Goražde na posljednjoj sjednici.

Odluka o dopuni odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području Goražda objavljena je u službenim novinama i njena primjena počinje već od ove nedjelje.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Goražde Anela Čakal-Ušanović (NiP) podsjetila je da je nakon usvajanja ove inicijative 2021. godine, Federalno ministarstvo trgovine dalo negativno mišljenje u kojem se, između ostalog, navodi da nadležni gradski organi ne mogu donijeti odluku o radnom vremenu trgovina kojom bi zabranili rad nedjeljom uz obrazloženje da to nije u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

- Bez obzira na to, u julu 2022., jednoglasno je usvojen Nacrt odluke, a krajem decembra komisija za budžet i finansije je provela i javnu raspravu. S obzirom na to da je prošla skoro godina od Nacrta ja sam u ime kluba NiP-a dostavila prijedlog dopune odluke kojom se u članove 10. i 6. dodaje stav o neradnoj nedjelji, a ta dva člana se odnose na trgovine, iako cjelokupna odluka obuhvata više djelatnosti – precizirala je Čakal-Ušanović.

Napomenula je da je odluka usvojena na inicijativu goraždanskih trgovaca te da se i odnosi na sve koji su registrovani kao trgovačka djelatnost ili trgovina na malo.

- Cilj je, prije svega, značajna mjera unapređenja radničkog statusa koja radnicima u trgovini omogućava slobodnu nedjelju. Nedjelja se u većini razvijenih zemalja posmatra kao porodični dan koji je posebno značajan za žene, a upravo one su većinski trgovinski radnici u BiH - navodi Čakal-Ušanović.

Odluku Gradskog vijeća pozdravio je i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

- Ja bih se uvijek stavio na mjesto ljudi koji rade u trgovinama i za njih ovaj dan znači mnogo, jer ga sigurno žele provesti s porodicom. Potrebno je inicirati izmjene i dopune federalnog zakona, kako bi nedjelja bila neradna u trgovinama na prostoru cijele FBiH – mišljenja je Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.