PO ODLUCI HELEZA

OS BiH i ove godine angažirane u podršci obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U vjerskom dijelu programa, prilikom ukupa tijela novoidentificiranih žrtava, planirano je i učestvovanje vojnih imama OS BiH

U periodu od 7. do 11. jula 2023. godine angažira se više različitih resursa OS BiH. Printscreen

H. J. I.

10.7.2023

Prema odluci ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, Oružane snage BiH i ove se godine angažiraju na podršci manifestacije obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Materijalno-tehnička sredstva

U periodu od 7. do 11. jula 2023. godine angažira se više različitih resursa OS BiH u obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurnosne zone UN-a Srebrenica“.

OS BiH se angažiraju kroz osiguranje materijalno-tehničkih sredstava za pripremu prenoćišta učesnika komemorativnog „Marša mira 2023“, kao i kroz organiziranje prijevoza prtljaga i drugih potrepština učesnika ovog marša.

Brojni timovi

Također, na raspolaganju su i pripadnici OS BiH iz sastava vojne policije, tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD), sanitetski timovi, specijalisti za kontradiverzijsku zaštitu, kao i drugi specijalisti i timova, prema procjeni načelnika Zajedničkog štaba OS BiH. Pripadnici OS BiH se angažiraju i na asistenciji visokim delegacijama prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti u Memorijalnom centru Potočari, a osiguran je i helikopter OS BiH za realizaciju svih zadataka iz domene zračne podrške.

U vjerskom dijelu programa, prilikom ukupa tijela novoidentificiranih žrtava, planirano je i učestvovanje vojnih imama OS BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.