NA POSLJEDNJOJ DIONICI

Delegacija Vlade FBiH pridružila se učesnicima "Marša mira"

Delegaciju predvodi premijer FBiH Nermin Nikšić

Delegacija Vlade FBiH pridružila se učesnicima "Marša mira" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
H. J. I.

10.7.2023

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, danas se pridružila učesnicima "Marša mira Nezuk - Potočari" na posljednjoj dionici pješačenja prema Potočarima. "Marš mira" održava se tradicionalno u sklopu programa obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ u Srebrenici.

"Tišina bijelih nišana je najglasnija i najjasnija poruka"

Uz premijera Nikšića su zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministri za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, kao i trgovine Amir Hasičević. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić od početka učestvuje na "Maršu mira" prolazeći cijelu njegovu trasu.

- Danas smo ovdje kako bi dali ljudski doprinos sjećanju na sve one koji su 1995. godine iz Srebrenice krenuli ovim putem tražeći spas. Nažalost, brojni nisu preživjeli. Ubijeni su. Tišina bijelih nišana je najglasnija i najjasnija poruka i svjedočanstvo šta se desilo ovdje. Pred nama je još jedna tužna godišnjica, kada svi trebamo pokazati dostojanstvo. Budimo tihi i pustimo da žrtve nađu konačni smiraj. Nama ostaje obaveza da se u Srebrenici borimo da život nadvlada uništenje, a da obnova nadjača rušitelje – poručio je premijer Nikšić.

Pohod u znak sjećanja

"Marš mira" je pješački pohod u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u kojem i ove godine hiljade učesnika u tri dana prolaze put dug 110 kilometara. Marš je krenuo 8. jula iz Nezuka, a završava danas u poslijepodnevnim satima dolaskom u Potočare.

Vlada Federacije BiH je i ove godine osigurala potrebnu podršku za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ u Srebrenici.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.