SARAJEVO

Premijer Nikšić s delegacijom Saveza samostalnog sindikata BiH

Na sastanku je razgovarano o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u FBiH

Sa održanog sastanka. Vlada FBiH

H. J. I.

5.6.2023

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku je razgovarano o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi, prema njihovom mišljenju, poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se, prije svega, odnosi na zakone o minimalnoj plaći, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

Unapređenje socijalnog dijaloga i saradnje

Premijer Nikšić izrazio je čvrstu opredijeljenost Vlade FBiH na unapređenju socijalnog dijaloga i saradnje sa svim partnerima, pa tako i sindikatima, a s ciljem zaštite i poboljšanja radnih uslova građana FBiH. Naglasio je važnost konstruktivne komunikacije, kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja.

- Devedeset posto iznesenih zahtjeva sindikata sadržano je u programskim ciljevima ove vlade. Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno jeste fiskalna reforma i smanjenje doprinosa. Tu su i porez na dohodak i minimalna plata, te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Ova vlada želi da stvori bolji poslovni ambijent, ali prije svega treba da zaštitimo prava radnika. Jedino tako možemo zadržati ljude i osigurati im prava. Izuzetno smo posvećeni da radom postanemo vlada koja je pored priče o reformi fiskalnog sistema i napravila reformu – kazao je premijer Nikšić.

Dopremijeri Kraljević i Mijatović, također su naglasili da je prioritet Federalne vlade smanjenje opterećenja na plaću, kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plaća radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sistema. Ukazali su na važnost tripartitnog dijaloga i saradnje između vlade, sindikata i poslodavaca.

Poboljšanje prava i primanja radnika

Predstavnici Sindikata čestitali su Vladi na imenovanju i izrazili očekivanje da će imati kvalitetnu saradnju. Najavili su podršku projektima koji će poboljšati prava i primanja radnika.

- Želimo biti konstruktivni partner i na svaki mogući način dati podršku svim dobrim stvarima Vlade Federacije. Mislim da je konačno vrijeme da se osjeti jedna značajna promjena, u odnosu na ono što se dešavalo u proteklom periodu. Ljudi vape za rješenjima i ta rješenja trebaju biti poprilično brzo – kazao je Šatorović.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić, predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković, predsjednik Sindikata Hrvatske pošte Berislav Babić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović i šef stručne službe SSSBiH Adis Kečo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.