SREBRENICA

Dječak Elvir Salčinović ukopan pored oca i brata u Potočarima

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije

Dječak Elvir Salčinović ukopan pored oca i brata. Anadolija

Anadolija

11.7.2023

Petnaestogodišnji Elvir Salčinović je najmlađa žrtva genocida koja je ukopana danas na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Ubijen je na području Baljkovice u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Smiraj uz oca i brata

Iako je identifikovan još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije smogla snage da ukopa njegove posmrtne ostatke. Konačan smiraj našao je uz oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. i 2011. godine. Porodica nastavlja tražiti posmrtne ostatke brata Senada.

- Bio je dijete od 15 godina, društven. Od moje sestre je nestao muž Turabija, sinovi Almir, Senad i Elvir. Senad nije pronađen. Sestra je ubijena u Srebreniku. Cijela porodica je ubijena, ostao je samo još jedan brat - rekao je njegov dajdža Abaz Jusufović.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopani su posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

Ukopana i dva 16-godišnjaka

Ukopana su i dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani tokom 2001. godine na različitim lokacijama, na području Glogove i Kamenice. I oni su identifikovani u ranijim godinama – 2008, odnosno 2013, međutim tek smo sada dobili saglasnost za njihov ukop. Još jedan maloljetnik našao je konačan smiraj, a radi se o Semiru Đoziću. Imao je 17 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine.

Najstarija žrtva

Nezir Muminović je najstarija žrtva genocida u Srebrenici koja je ukopana ove godine. Imao je 65 godina u trenutku kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Kamenice 2007. godine.

Ove godine su ukopani i otac i sin - Vejsil i Hasib Mujanović.

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida u Srebrenici 1995, u Potočarima uslijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

Ove godine će se otvoriti 71 mezar. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.